我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 69 ) - RAM SSD一直升價

864 回覆
10 Like 11 Dislike
想問問可唔可以搵朋友係加拿大買一張4090,然後寄番香港
入口香港從來都冇問題
只要你張卡出到境就得
未用過細機箱,對16000個細機箱打機組合有D興趣,呢個機箱清塵會唔會好煩
你玩咩解析度同hz
你應該係買"BOX"版
我26xx個粒係"Tray"版黎
都唔洗既
已經有藍芽 wifi 冇問題
幾年前柒咗升咗cpu無升gpu
以家係amd3600
gpu 1060
底板好似係msi tomahawk max
ram好似仲係8*2
少少想換返張顯又唔想換U
可以換埋ram
有咩卡推介啱3060?
至少都40系列啦
咁咪睇你自己有幾多錢咪換邊張
求15000-16000 budget 唔介意amd 打機list
因為爆過玻璃想用無玻璃既機箱例如fractal design north
弱弱一問
harddisk用咗差唔多4年呢個禮拜開始有怪聲
係咪差唔多夠期要換
如果趁未死換2.5 SSD係咪可以用返同一條線
悠老闆有冇1TB 2.5 SSD推薦
sor 電腦白痴比較多問題
冇問題
不過216 要4月先返貨
可以轉c301
呢條list 機箱轉fractal design north 齊唔齊貨

我部ssupd 三年壞6次
次次拎去都話係清塵就開得返機

但最近準確d 話係張riser 位有塵
要用擦子膠擦
但我自己唔識拆

但搵唔到第二個箱 同呢個一樣大,or 更細
hdd幾時先會平返d
Intel(R) Core(TM) i7-7700 CPU @ 3.60GHz
Kingston KHX2400C15/8G x 2
B250M PRO-VH
Asus ROG STRIX GTX1070 8G GAMING
Samsung SSD 850 EVO 250GB
WDC WD10EZEX-00KUWA0
KINGSTON SV300S37A120G

之前發現開唔到機,check過發現係火牛死咗
想睇下有冇機會keep到部份野(e.g. GPU, ssd&hhd) 升級其他野
主要上下網睇youtube, 最多1080p玩下cs2, sim4
電腦白痴想買電腦求list
Mon用緊vg289q
想整部穩到60fps靚過ps5/xbx小小就夠既電腦
符合呢個前題下愈平愈好
fo32u2p 係咪到左貨
Help
用緊Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
i9-13900k
G.Skill Trident Z5 RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6800MHz C34 F5-6800J3445G16GX2-TZ5RK - Black

話說部電腦冇啦啦由32GB ram變到得返16GB
2條ram轉晒所有位插都唔得
用gigabyte control center就認唔到第2條ram,寫型號係FFFFFFF
但可以轉ram既RGB色
工作管理員說寫淨係插左1條ram
條ram係咪死左
應該短期內唔會再返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞