我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 69 ) - RAM SSD一直升價

865 回覆
10 Like 11 Dislike
試下熄左adblock?
Thanks 巴打回覆,已Del哂所有擴充功能,搞唔掂
冇啦
咩事都冇
最近打機條ram 上到50%係咪正常
唔知眼花定咩 cpu 都100% 嚇死

用緊
G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN

悠二巴打有冇咩建議
冇超頻 行緊2666
都要睇埋你玩咩game 架
玩啲cpu intensive 既game 食cpu 都正常
悠二大哥, 呢張LIST 仲有無野執, 多謝解答......
出左asus 4060 組合
要買90嘅一早買哂

有幾可依家先嚟買D.........
驚負荷太重 開到remaster
搵左我客服先
拎俾我地睇睇
1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [4月優惠]AMD 7600X BOX 及 7800X 3D Tray 砌機減$100
價錢:-$100

1 x [4月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray
價錢:$2,750

1 x Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX (現貨)
價錢:$1,499

1 x [4月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black
價錢:$959

1 x ADATA LEGEND 850 1TB Gen4x4 M.2 2280
價錢:$579

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB GDDR6X (現貨)
價錢:$8,499

1 x FSP VITA GM 850W 80 Plus Gold Fully Modular ATX3.1 PCI-E 5.1 12V-2x6
價錢:$950

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,955
https://www.faroll.com/customize#NTM0Myw2MDY0LDY0MzgsNzI5OCw3MzI1LDc3OTUsNzg1OSw3ODgw
可以
唔關事,對ram係乜野,開xmp la
卡轉埋有argb就perfect
訂左2條16 3200了
本身4條2溝 2133 3000
有啲奇難雜症想問下各位大佬
部機近排開始會無啦啦lag 死 通常係咩問題?
例如 有時可能睇下YouTube或者放係到閒置都會畫面lag死/黑mon,但繼續播緊聲過多陣就自己reboot 有時就要自己人手reboot
前排有upgrade過ram 16gb -> 32gb,試過換返16gb ram都仍然有事
我近排都試過咁,最後發現係部機過熱搞到火牛電壓 & RAM頻率唔穩定所以突然會藍Mon / 黑Mon / Freeze畫面Hang機 / 自動Reboot......最後我透過調整一下機箱擺位 + 清塵 + 散熱風扇開高轉啲就解決了不過我地同一個症狀唔代表同一個原因導致,有機會係硬件有暗病 (e.g. 顯示卡 / SSD / RAM / MB) 而導致咁都唔定但你可以先從呢個方向入手試下
想問下全白 7000budget 想4060ti有冇推薦
有U 有 M2 其喺野係你度買得唔得

悠二我想問
4070 SUPER AORUS 會唔會返
收到ram了
想問下膠野

16x2 3200
如果加埋舊既 8x2 3000
有冇作用定反效果
我準備落單,有啲嘢想問,可唔可以喺tg度傾
冇了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞