我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 69 ) - RAM SSD一直升價

864 回覆
10 Like 11 Dislike
諗住換張靚小小12GB 顯卡用耐啲
不過記住 z20 冇包風扇
你最好加返 最少3把
悠二大佬好 打算砌部機(配2k mon)主要用黎玩3A遊戲 請問8k budget夠唔夠砌list 先謝謝幫忙
b650m aorus elite 唔貴 夠用

再平d b650m k 都得
ram 6000 c30 ok
星期六朝早比錢係咪預聽日會送到貨黎? 好期待
之前問過
R5 3600 + 1660S
NX650

上咗4070S 今日到咗上埋機
3D Mark 試機
使用率一上會有幾明顯“嘰”聲
(電流聲?

之後再試Game,都係噤
平時待機無問題,係張卡使用率一上就噤
係正常定張卡有事?還是隻牛真係唔夠力
有冇諗amd
咁你想既話
換windforce 4070 囉
火牛換埋hydro s 650w
想要intel 12k係咪搞唔掂
我去faroll㩒下d件都好似超好多
請問本身用貓頭鷹A12x25做水冷散熱,咁如果做機箱入風應該用邊隻貓頭鷹?
如果2k 玩3a

最好起碼 4070 ti super

多少少預算會好d
想要白色件優惠
你係選左咩送貨方式
聽日出z790 優惠
標準1-5工作天 計返應該星期四係第5日
AMD Ryzen™ 5
Gigabyte B550M AORUS ELITE Micro-ATX
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
MSI GeForce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6
Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
G.Skill Trident Z Neo Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-16GTZN

條list四年前係悠二到砌的
我想問呢, 近1個月部機會突然hang機冇反應同自動重新開機
有冇方法可以解決
點hang法
藍mon?跳制?畫面定格?
睇吓事件監視器有咩記錄先
跳制/畫面定格 兩樣都有試過
突然冇畫面之後就會重新開機
求list 比我

我要砌部3D rendering機開24/7
我肯定既係 i9-14900k, 128g ram. (ddr5)
display card 唔買住,我自己有張rtx3060

有乜中階motherboard同機箱好?
要2.5g ethernet

都想底板可以插兩張display

基本做法就
行memtest86
重裝windows
重新組裝硬件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞