我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 69 ) - RAM SSD一直升價

864 回覆
10 Like 11 Dislike
RAM 真係好撚貴
12400 4070s
升級u 對打機fps分別大唔大?
求list
15k budget,土地問題,想要mini itx,主要用嚟玩cs2,唔該哂
p20ce
悠大哥 呢個promotion做到幾時
12400應該唔少game行到120fps
upgrade冇乜大幫助, 你想multi task先可能要upgrade
玩得4070 SUPER就最好配12700K / 13600K
12400唔係唔得你當係啱啱好夠做
除非你玩FHD超高Hz Gaming或者對多核工作需求大啦但我諗絕大部分人買得4070 SUPER都係玩QHD 165Hz啦,呢個情況的話繼續用係冇問題,升級嘅必要性唔大
岩岩返到屋企 原來係12700f黎 自
最舊係32gbram 2133mhz

用緊2kmon 玩dragon dogma2覺得好低fps
不過睇返應該係隻驚問題
咁CPU好夠用了照計呢個Specs已經好夠QHD高Hz Gaming
同埋RAM係咪冇開XMP先2133MHz? 起碼3200MHz CL16啦
岩岩開左 睇工作管理員都係2133
手動改左3200 著唔到機
懷疑隻牛得550w 唔夠電
550W真係唔太夠力另外唔好手動改,有機會你條RAM太舊……本身就係唔支援呢個MHz數
拆開黎睇左了
因為有2條後加
1pair 2133 ddr4
1pair 3000 ddr4

應該點做好 換2條新ram?加psu?
定fps分別不大
換火牛我諗都差唔多啦起碼預鬆啲要750-850W啦。至於RAM我就好建議換,最好係一套3200Mhz CL16 / 3600MHz CL18 2 x 16GB咁買唔好鴛鴦配……呢個係系統穩定性問題,唔太關FPS事,4070 SUPER + 12700F已經好夠你玩,算係FPS最大化了。
好啦就換埋呢2樣野
最後請求 有冇推介
多謝咁夜仲覆我
火牛我用開FSP金牌全模DDR4 RAM就G Skill Trident Z / Corsair Vengeance / ADATA D20都得 (最好買港行齊單盒二手)
7000-8000好難配4k 144
上左了
買張4070 SUPER.咁就夠哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞