電車貴左又要推下柴油車

300 回覆
75 Like 12 Dislike
其實柴油引擎都唔係無野整,因為有EGR搞到好易積碳夠期就要打核桃沙,DPF regen唔到又要拎去洗or換,電油引擎就唔洗理以上既野

舊版油電既電大約十年or十五萬要換,最新個代用鋰電池應該會再耐用D,引擎就好小有事最多ABS泵壞

Epower個引擎只係發電機夠期換油就得,舊電就未知頂到幾耐因為暫時重新未有人換電

我當油電同柴油total整車差不多錢,柴油優勢係油平所以先話日行千里柴油平過電油,但而家柴油唔大保值就因為養電車保養成本太平乜油都唔洗換
同埋而家啲日本仔車真係冇乜誠意
內籠 價錢 真係難頂
越做越差 油電同汽油價錢 油電板貴過汽油板1/3
我都近都睇緊呢部, 同埋近排好似見carnival多過sorento. 巴打有咩評價???

我係貪佢齊料+5個都坐得舒服,又裝到野. 係無得北上
Kia FB寫最新Sorento Diesel 新車26萬

如果同一個價Model 3定佢好?

平均1個月行1k KM, 電費 $200, Diesel $400,其實又唔係話差好遠
Sorento外表靚D, 可惜加速同Model 3比差好遠
個EGR DPF 可以痷左佢 比幾千就可以, 咁樣你玩夠十幾廿萬公里都唔會有事
其實要界贏model 3 都唔係冇可能
佢地120左右就開始好慢
同埋油車電車嘅感覺係完全唔同

不過一個月一千公里 點計都係電車抵玩啲
一年行到24k以上就柴油襟屌啲
Model 3 加速快d,可惜空間內籠同sorento爭好遠
點解之前睇其他post話Sorento唔可以港車北上?但我上官網睇有冇咁要求
汽油-柴油私家車牌可以北上, 柴油貨van 牌唔可以
係喎
晻左點過癈氣 你估外國唔洗驗癈氣咩
唔怕揸大車更係有大買大,carnival車系上高級過sorento

其實兩款車韓國已經有hybrid只係代理掛住入電車無入油電
越行得多都係電車著數過柴油,剩係保養呢part已經慳到半架車返黎
恒保-15.5,仲有油卷400送100
恆堡會用我介紹條Link,大家有着數

https://www.hbclub.com.hk/customer-apply/?ref_code=GCqrsk
可能大家未排過做優惠排油站等幾鳩耐個時候
其實揸過電後好開心 想充就决充 唔洗等減價去塞
幾年內係嘅
因為電車唔使保養,但揸到咁上下要換大電嗰陣其實條數都係差不多
有冇貼士可以講吓邊度可以痷
睇你多唔多過海同使唔使北上
講快model 3
講舒適sorento
實際用家 揸緊sorento,公司車model 3日日坐
Sorento 五毫一公里
Model 3俾錢叉電 3 4毫一公里
內籠model 3係超細 後座籠窄唔會考慮 要買就一定只會諗model Y
Sorento就高身 籠大 基本冇得輸
唔洗保養 因為要一次過黎單大
Tesla電車有咩事只可返廠搞
返廠咩價錢大家都知
柴油扭力本身大咁多
混能動機細好多
就算有呢類engine都唔會技術成熟
對唔住, 好成熟, 而且係plug in hybrid
你太年輕,驗車係唔需要驗廢氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞