電車貴左又要推下柴油車

300 回覆
75 Like 12 Dislike
係咪私同商都有turbo
係,引擎一樣
波箱先有分別
16 17私家係六速
18-2020係八速
利申,揸緊17年私家Sorento
好多人唔識點分前尾期 私貨不同
其實尾泵把同尾燈係最明顯分別
其實又唔會 無死期你渣到15年 架車唔劏都要落偈大執
其實好多車揸足15年都變到冇價值架啦
如果二手呢
得返十年,值幾多先買好
渣左架320D 三年 6萬咪拎番黎到而家21萬咪
13萬咪左右兩支避震漏油 15萬咪左右計油隔座同塵冚漏油又換埋 而家繼續開心使用中
倉油打爆一缸4舊水有找 忍到腳同冬天開窗行到10xx公里
無投訴啦
你睇下日本七人車兩蚊一公里嘅車十五年仲值十皮 唔好聽人地話啦佢自己都未揸過柴油 你搵返十五年嘅柴油睇幾錢先,十五年嘅汽油同柴油係兩回事喎
更何況 柴油七座
點會冇價值 十五年後 柴油基本冇乜
香港又本身係一個柴油免稅勁平嘅地方
其實正常keep 係唔需要
其實柴油引擎設計壽命係多過汽油一倍…
粗揸耐用
如果唔係巴士 貨車點生存…
就算有咩事大執 都係兩三皮四皮
電車 換個電十五六萬
邊架十五年日本七人車值10皮
你依家冇柴油私家車,拎啲絕版嚟比有咩意思
要比緊係同電油電車比架啦
再講你忍唔忍到15年揸同一架車都未知啦

老虎蟹都買新
先進有冇得諗
唔知d 2017 柴私七座夠15年仲賣到幾錢
柴油車香港入嗰啲全部都係basic model冇乜力
坦白講,諗住保值唔使蝕咁多嘅人,真係唔好揸車
未揸過嗰陣時我都認同咁講
渣完之後 覺得柴油車真係好impressive
要講冇力,只可以講120打後冇力
日常用係絕對足夠 綽綽有餘
呢層真係唔知 最起碼我以前嗰部電油車 180,000副偈已經冧咗
我揸sorento係頭段差少少
後面好去下喎
勁易就120-130
因為咁唔想諗
里數多 件要換 柴車啲件 除非某啲型號 唔係一整就貴
十五年政府出錢收返個牌 咪開估值幾錢
而家十年都未到 大家玩住先
好似一架車咁 一年跑三萬 油錢皮幾嘢 一個月兩千蚊油錢 抵到爛啦
柴油車都要睇牌子,有D牌子黎到香港水土不服

又有D牌子先天設計有問題好快壞
唔知師兄渣開咩車,會覺得柴油車冇力
就拎一街都係既sorento做例子
2151cc Turbo,202ps,45.0 kg/m @1750-2750 rpm
再加個8速DCT波箱

快就未必好快,但好難冇乜力架喎
我揸緊E53, 不過考慮緊買多部四門房車 車屋企人
見未揸過柴油私家車所以去試過朋友部520d,坐4個成人之後有少少力不從心
又試過C220d, 起步都ok, 但上到highway扒頭地板油都唔係好去
揸得柴油車都想好力又慳錢姐, 我揸夠15年以上都想放到好價錢, 再換車都可以 保值係額外好處。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞