電車貴左又要推下柴油車

300 回覆
75 Like 12 Dislike
都過唔到例,講經咩
真,如果有全新柴仔,根本冇人會買電車
新界倉油平撚到癲,幫襯仲要有枝水送,排隊快過你差電輪街症
柴私都好難會低咪,除非你識佢本人,佢真係好少渣,正常人買得柴仔都一定係代步車,9成9粗咪,1年3萬km up好基本
萬事得部柴就係
劣評如潮
Kia 同現代同廠 有做開van 仔柴油
係Toyota唔明點解唔做柴油私家車 hiace 都好成功
因為電油要架車郁三四千轉先有反應
柴油扭力大 千幾轉部車已經郁 轉得少好多
所以對副偈嘅損耗程度都有好大分別
同埋柴油用泵,冇火咀呢樣嘢
唔會岀錢架啦政府
一早話左有死期仲想有得退
一開始買已經平左俾你
例如sorento 貨車板 新車250000 免左稅
私家車連稅係380000
Sorento 官網最平30
萬仔副柴係師承ford,ford貨車而家重有幾多架行街
見到萬仔出3.3 turbo就知佢地寧願開發新汽油引擎唔掂柴仔
歐洲廠出柴私係環保政策問題日本廠唔跟好正常,美國一樣唔太多廠出柴私
貨車板塞唔到7個人,如果買貨車sorento寧願買貨車carivinal唔差得幾多錢起碼個尾真係放得多野
其實有電動車之後柴仔已經冇咁值錢
最平30係最新板 2021-而家
2021改款呢隻係貴好多
2018-2020年個啲冇記錯係220,000至260,000全新咁上下
2016 2017私家車冇死期連稅,新車落地牌簿寫係加埋38萬幾差唔多39萬
其實柴油係正好多
耐用 扭力 油耗 係完勝汽油
最重要因素 香港柴油價係全球性平
冇稅,人地外國係柴油貴過汽油
加拿大柴油九蚊升 汽油八蚊 左右
香港
冇理由唔掌握呢個機遇
入得柴就會入鬼油
而家入油站折扣完唔會差太遠
當年有睇過,平版30萬最高級有天窗個款先係38-39萬
開放埋柴油車揸返大陸咪多人買囉
開放左等於hiace都可以上
買寶馬Ben屎kia 柴油上囉
又係一個覺得柴油車等同van 仔既

柴油私家車可以北上wo
柴仔慳油又多力

除咗講環保外睇唔到有乜好處推電車
香港人對柴油認識真係好少
正常嘅
我都係身邊有朋友揸我先去了解多左入坑
一係電一係柴
混能都係騙局
而家叉電又要課金 圍返0.4 0.6一公里
科技 速度囉
冇嫁啦
柴私短期內都過唔到加州新例啦
最新混能係唔錯既因為80km/h內都係用摩打,舊版只適合市區低速同開開停停用先慳油

一係epower個種揹發電機既電車,最新既x trail性能唔差,下代elgrand有機會用呢套系統
叉電有幾個問題
- 政府開始害韭菜要比錢
- 如果自己停車場無就好煩
- 假日出街要搵位
- 有位你叉到過鐘罰錢
- 換電過十萬

唔熟可能有錯, 請指正
但係覺得油電兩樣嘢 行到一定公里數要換大電又要整偈
變咗係兩舊錢 當兩噸同級對比SUV車 混能要1.2一公里 柴油都係0.6一公里
有錯請指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞