BMW車主討論區 [11]

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
廷續番上一個POST既討論
首先要屌一屌
恭喜森拿美 成功爭取香港成為全球唯一無CARPLAY既寶馬 亦係全港唯一無CARPLAY既品牌
我真係想屌你老母啊

講下大家最關心既寶馬維修/保養問題 歡迎大家補充資訊
幾間比較出名既馬房,因為呢幾間愈黎愈爆 更方便討論 所以加密處理(排名不分先後)

新增日常保養:
換偈油 太空人呢間唔錯 油靚
最緊要價錢公道 地點算就腳 態度真誠

REAMP資訊 因為見唔少有玩寶馬既都會REAMP
REMAP MTA果到做緊優惠一般車型如3系5系 $5880起 個人覺得幾抵 有得上DYNO打卡都抵
而且有證書跟番比你 睇到REMAP前後分別
其他車房REMAP都有佢地好處 因為他日你換左影響性能零件 如TURBO喉 佢地都會免費幫你微調番個REMAP

比較多人問二手車唔同車款有咩通病/留意地方 咁呢到盡量集中答一答下

一般黎講一部車最重要都係引擎 波箱
寶馬大多數車款都係用ZF八速at波箱 都出名穩陣無鑊氣

引擎今代b偈 eg b48 b58評價暫時良好 無咩鑊氣
上代n偈 以3系黎講就n20耐用性比n13好
例如n13有死電油泵既問題 排氣量/改裝潛力都比較低
其他n偈都有同一個通病 行得多里數 正時鏈板有機斷裂 cam鏈會鬆 如果換左改良件問題就會根治
(注意:斷左同未斷維修價係兩回事)

柴油偈就要留意積炭 一般都無咩特別

以車系列計,穩定性:G>F>>E
一般成日聽寶馬漏油 都係因為E系最嚴重 而f 同g系廠方都改良左
f系都有漏油 例如哇老冚都係常見 但情況大大改善左 一般換番改善件就無事
G可能比較新 暫時無咩問題

咁買得歐洲車就要有心理準備膠件老化問題
例如 門柄 水箱駁口 turbo喉
以上都係有限錢 而且有改良金屬件

買左之後,建議做番次全車油品保養 包括 偈油 波箱油 尾牙油 迫力油 一般做哂都係5000$咁上下
做完部車除左爽d 亦求個心安

咁最後講番聲 買得寶馬二手車 咩年份都好 最好預多車價 2至3萬蚊 一黎有咩突發 呢筆錢夠整哂以上講既野有突 二黎你會愈渣愈想改裝
to成日爭札 5系定3系既朋友

諗清楚自己買車目的係咩
3系定位係運動型房車,以性能 操縱為主
5系定係係行政性房車,以舒適為主,性能為副
如果長期2個人坐 間中4個 又想熱血駕駛咁一定3系
如果長期4個人坐既,做個熱血型爸,/咁就5系
其實carplay 出面都好多地方裝到,2012車都可以搞得掂,呢兩年落地新車買license 都係幾千蚊,不過要洗錢就唔係個個車主ok咁解

樓主太空人已執
見日碌到廣告話P字頭車房唔會有code 原來係流料
唔係錢既問題
其他牌子拎車就有既野 點解搞到香港寶馬係無?
呢樣真係好sad
寶馬套carplay 仲要最好用最smooth,配埋無線充電一流
電話又唔會過熱,講緊2012年已經做到既野
唔係喎
佢個無線充電好L熱吓
你係指ID7定ID8
渣開f30最近想換呔,如果想要安全降噪有咩推薦?用開派拉利
F1a6
SC7
玩緊Pilot Sport4覺得好正
Lm
edrive 20唔係第二至三季先交車咩
3月底就有人唔要現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞