羽絨/風褸/旅行用品討論[26](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

249 回覆
3 Like 2 Dislike
GORE‑TEX,類條拍縷褲,不過換做防水拉鏈。
我有次去到7合目咁上下先落雨,另一次就落山。不過落山都建議長褲。
Thank
Ching 睇左你另一個po 帶左storm cruiser仲著乜鳩rain dancer 呢d著一件夠啦

我都係諗住
上身:一件排汗tee + 一件薄防曬褸(u記嗰d) + u記羽絨仔+租件montbell fleece + rain dancer

下身: legging + 短褲+ rain dancer

你怕凍嘅淘張保溫墊好過啦 唔係一路行一路曬都熱死你
我下面已經即補多個回覆了
帶其中一件

而加上身諗好
下身仲搵緊咩長褲好
下身求其執條防風防水褲咪得 你行起上黎/上身夠暖咪得 腳凍凍你唔死嘅
而加D產品個個都宣稱防風透氣
其實防風防水可以點透氣
真係要帶兩條長褲?
。。。因為條褲係預你大風大雨嗰陣保暖著 透氣又點保暖
所以想知防風防水褲係上到七合目係咪會熱死
如果你意思係想著住條褲行五到七合目 我覺得真係無必要你試下今個weekend著條長褲去行山 熱你唔死再講
Thank
5年前嘅8月上 著montbell中厚手 + Arc'teryx LT + 狐狸仔嘅shell
下身Arc'teryx gamma LT 褲. 上山果陣熱到濕哂. 最凍應該係排隊八合目上山果段時間 , 冇陽光 人又處於靜態. 果陣加埋頭套叫頂得順
利申 唔建議買中資鳥 可以買其他牌子嘅化纖中層 呢個post都好多巴打提供過
Smartwool250 應該厚過montbell果件. 建議帶手套同著高/中筒行山鞋/戴個Gaiters
祝巴打行山一切順利 有好天氣 睇到御來光
連登好在有你呢D留言
萬分感謝🙏
有無試過montbell 嘅merino 內衣? 推唔推介?
定買merino baselayer 都係買翻smartwool 好
Montbell merino就冇試過. 著過icebreaker, smartwool 250 同山と道 DF Mesh Merino. 感覺 Smartwool 250 都係最易入手同出色
黎緊想試 Desoli Thermal Crew 可惜價錢有少少卻步
請問香港邊間鋪多款睇d?
諗住黎緊一月去仙台,拎返早幾年買落嘅Aigle話goretex羽絨睇下可以頂到幾度,乜都冇寫同埋入面全部polyester填充物,明明我記得個sales又話鴨毛我先買。

BTW,有冇一月去過東北嘅巴打可以推介下我買咩羽絨好?我見不死鳥、Patagonia依家冇羽絨放出黎,得返加拿大鵝
首post 個件Montbell Permafrost Down Parka .
thank you, 我去睇睇先
日馬prime day 有無邊件值得入手?
有冇小朋友外套推薦,嚟緊12月去東京
如果唔揀montbell呢?
我老婆有D抗拒
款就無得俾recommendation, 呢啲好個人, 都係首頁d brand 自己揀鍾意嘅款
我見patagonia 門店仲有down sweater喔
mammut 有咩產品出色
想請問香港有無鋪有得試Arcteryx 羽絨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞