羽絨/風褸/旅行用品討論[26](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

63 回覆
0 Like 1 Dislike
Light Down Parka咁大件同薄羽絨一樣都係得100g絨
中層我都鍾意無領款,但好少選擇。明明薄羽絨都係預做中層,但無帽都要有領
含絨量這樣野通常high fill power會特別低,high fill power成本高只會用來做薄身羽絨
鵝絨Fill power高本身就會膨脹得大好多.
唔夠腫咪浪費左d高fill power毛
賣點係同樣暖(腫)之下夠輕身同壓縮左空氣packable.

800fill 200g含絨如果唔係長身羽絨會超級腫
https://youtu.be/5A9dOEu-I-4?si=nOVOTfVPg6BJanN0

買3合1不如自己好似上面條片咁單件買完再按需要著
每次著完件nanga都發現有幾條羽毛甩出黎,係咪正常?
想請問咁多位師兄知唔知邊度仲有Rab Namche 3layer 啡色/藍色XL size問過兩三間代理都冇
想請教下黎緊會去行富士山
想問下rain dancer + u記羽絨 + heattech
夠唔夠頂?
有件藍黑色beta Lt S 碼,著過2-3 次,睇下有無人有興趣,有意留tg ,thx
直接買手套
你呢個組合唔出汗就得 ,出汗你會好大獲
底衫轉merino wool,中層轉保溫棉
假設你係78月啦
rain dancer / u記羽絨 / heattech都唔適合trekking.
冇話唔得不過你會辛苦好多.

風衣建議換一款有pit zips嘅防水風衣. goretax唔係必要.
其他牌子自家2.5/3層就ok.

全程都係shell 加 運動保暖底衫就夠做.
落雨就要補件運動fleece做mid layer
再帶多件可以pack成一舊嘅羽絨休息嘅時候著.
首爾有無地方 買pata/運動用品特別平

想去旅行個陣去睇下
定都係要等black friday上網買
有時都唔係好明三合一同自己買中層加hardshell 有咩分別
係咪三合一預可以一齊著,所以2件都可以做少一層面料,整體薄d?
我覺得只係方便你一次過除晒2件或者可以揀逐件除
21年消委會風褸評測
消委會is a joke
講緊其他product 都係
例如行李喼既review 正常都係試俾人掟幾多下會爛或者手抽既耐用性 點會去試個喼既碌可以行幾遠

講返呢度
Hard shell 點會唔講重量,packability 同有冇arm pit zipper
成日叫班垃圾去評人哋啲product 份報告又唔仔細
打底,尿袋,抽濕機嗰啲全撚部都係
真係得啖笑
想問下Montbell Permafrost Down Parka可以點洗
推介比人就小米
自己就用Dyson
消委會冇參考價值
從來買衫睇款睇樣行先
記得五六年前有比較過唔同base layer
用Nike pro / under armour 嗰啲 active base 同baleno/ u記比,再溝啲行山牌子
大佬全部唔同用途點比

仲要冇記錯既係佢拎UA啲夏天heat gear 系列當冬天系列同人比
見到montbell 透氣輸都睇到R哂頭
想買件簿風褸出街著
請問邊個牌子cutting好睇
On cloud
件黑色ATOM LT 俾我老母就咁拎去用洗衣液同柔順劑洗

依家變到成件䄛出曬啲白色一點點,好似發毛咁,係咪冇得救?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞