【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(9) 一級魔法使考試篇 **劇透請四重加密**

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
型到
又要等一星期
來自師父絕對信任徒弟的一笑

充滿經費的魔法戰鬥

冰妹水妹不斷在背景sheshe
睇佢哋開會,邊啲pass邊啲fail都大概估倒
仲以為複製肥倫都會匿埋添
定係下集先出?
隔住幾十米射埋黎真係會死人
其他雜魚入去會死
廢老明明自己都用其他戰鬥魔法 但係唔比肥倫用
一把年紀都難為情

真假對決

信任一笑

長江後浪推前浪的肥倫

雙方對波五五開

煉獄之火之中chill住行向對方
最尾嗰段bgm勁witcher3 feel

動畫版孫女好正
假芙唔留手既話鄧肯佢地第一次入場果陣應該已經死晒
cls作畫
反正淨用呢招都夠用攻速穿盾
又好似真係唔好亂咁練其他嘢 直接推爆攻速佢仲好
兩個定位都唔同
芙清楚了解菲倫嘅強項係施法速度快絕
而人類魔力量比起佢千年修為當然無得比
所以用最純粹嘅普通魔法攻擊,既提高續戰力又發揮所長
正如項少龍所講著重快靚正
芙呢啲大型魔法威力極大但施法慢
係用黎逼對手防禦閃避黎露出破綻/打消耗戰用
菲倫如果用大技可能一兩發都0MP
看來下集將是本季最後的精彩動作戲

動作監督岩澤亨:「葬送的芙莉蓮第25集,我擔任了動作作監。與複製體芙莉蓮的對戰終於開始了。這是一場毫不留情的魔法對抗。各部門的諸位,非常感謝你們的辛勤工作…下一集將是我作為動作作監的最後一集。還請務必觀看。我一直想嘗試下說說“下次就是最後的影像了”這種話的感覺…」
https://x.com/miru_9Q/status/1763580817002172531?s=20

另外今集雷魔與火魔的精彩對戰畫面,依舊由先前製作肥倫vs琉古納的藤本航己負責
https://x.com/kei_globster/status/1763591959200010698?s=20
https://x.com/kojikimo/status/1763593633943736485?s=20
應該又係寶箱怪第一…
係咁多人面前爆師父弱點
記錯左,原來上次寶箱怪係第三…
今次寶箱怪咁活躍,仲唔係第一?
咁又唔會嘅
不過肯定又係高位
肥倫個眼神好似發洩緊平日對老芙既不滿咁
原來咁認真
我以為弱點係寶箱怪
精彩到...
睇完半個鐘都未平伏到
因為肥倫用普通攻擊魔法既速度係全世界最快
當你有一樣野做到世界第一既話,其他果D就變左負累
開會果時可能真係有傾過
可惜D箱俾真老芙開曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞