【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(9) 一級魔法使考試篇 **劇透請四重加密**

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
我諗起死神個 想像力成真佬(腦)
黑洞
試下圖片google黑洞
冇得解釋,總之全部都係對付現代魔法師冇必要用嘅古老魔法,好多都係連漫畫入面都冇畫,動畫自己加筆。總之好睇就得,呢套嘢對魔法冇好嚴謹嘅設定
好幾個複製體冇出現,大姐姐原本 個 2 個隊友 (蘿莉,貴族公子)同埋 edel 成隊人都冇複製體。
後面d七彩波波空間碎裂完全唔知咩事
呢段都仲理解到
一個出地爆天星打全場,一個順勢將佢爆出黎d石合左做魔像

七彩波果到loop幾次都唔知打緊乜,連邊個放左d咩都唔知,不過好睇就得
係唔係有官網會解釋翻每集用左咩魔法?
https://frieren-anime.jp/special/magic/
係唔係d魔法玩太大未改到名?
對比返今集打複製體用魔術射到天花龍鳳
勇者應該似上集回憶入面斬怪自帶殘影效果先反映到有幾勁
Ubel係長谷川配之下,精神狀態比漫畫更癲
當你理解佢嘅思考模式已經唔係人類就會明

某程度上佢已經同魔族唔太多分別

咁自然就會變到咁bug
其實我覺得又唔算bug
癲雞招切切技原理係同阿鳥拉個天枰一樣,都係以代價/風險/限制增加威力
癲雞覺得切得開嘅嘢就切到,但代價係切唔開佢覺得切唔到嘅嘢,包括最泛用嘅防禦魔法,呢個限制其實都幾大
相反個一級魔法使件衫「能擋所有攻擊魔法」咁泛用,當兩者有衝突時癲雞更有針對性嘅切切技個優先度就高d

至於呢個logic係咪得魔族先有我就唔知
Ubel真係一隻癲雞嚟
好psy
不過今集真係好好睇
如果講bug 我反而覺得教官複製見到癲雞仲9沖埋去送頭更加bug 佢都明知自己冇可能贏到癲雞 唔係拉開距離去搞其他人

就算複製體嘅首要目的係清場,咁嘅打法點睇都唔似係真人嘅「行動模式」
複製體冇心.....
佢天才嚟
憑感覺學嘢,唔使了解原理就用到魔法

只要憑感覺即想像,即用魔法實現
老太婆深不見底
原來係因為冇咗雙馬尾,鬼唔知咁撚霸氣
究竟製作組邊位高層迷癲雞
雖然贊冉必輸係一定,但未至於秒掛
起碼可以用full cover 防禦魔法頂到冇mp
啲打鬥完全估唔到,好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞