【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(9) 一級魔法使考試篇 **劇透請四重加密**

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
上集講到倫有信心可以單殺分身芙
今集都係要靠芙捉自己破綻先殺到
原來中漫直接釋絕境
不過咁就冇咗上一句展現咗啲咩嘅感覺

頭先再睇多次VIU字幕原來佢係打
"我上次被逼到使出那招應該是80年前了吧"
咁樣釋感覺係接近日文原句
師祖: 能殺死你嘅只有魔王或人類
結果今集都係廢老先殺到自己
我宣佈今集alright

條激光炮成個mon咁闊
試下用電視睇先
我睇其他網都係被逼入絕境
viu正版竟然譯唔到,唔撚睇啦
考官殺手
第三次考試係
咁又唔係
複製芙最後都係用咗芙加肥倫打啫
其他人都係各自打其他複製體, 冇乜點用到多人力
多唔多人PASS到反而係睇下邊個咁唔好彩俾複製肥倫同複製冉則伏到先
要知道連魔力感知最勁嘅大姐姐都探測唔到呢兩隻, 冇得預先做好對策
係咁強調唔正常唔似人類,會唔會真係俾人講中其實魔族血統來
幻影芙啲技勁似暗黑魔法咁
打完final boss仲要放三隻寶箱怪,個迷官肯定係宮崎英高design
final boss係喚靈蝸牛
製作組色玩

gay
睇漫畫果陣覺得係靈壓
但動畫又實際係有魔法陣係地下
究境係咩招
重力魔法,黑王推力波
勇者應該勁在近戰+速度,我記得動畫做埋 勇者用劍整走aura 個天秤,唔比人用技

佢套理論唔係好明

即係只要佢想像得到
佢都可以切開佢?
石頭/頭髮/人體?
冇錯,只要係佢習以為常覺得可以切得開嘅嘢佢都可以切開,無論上面係加咗幾多層防禦魔法,佢唔會好似其他魔法使咁將問題簡單複雜化,喺度諗點破解啲魔法,淨係會覺得頭髮同衫都係剪到嘅,所以就剪到

不過其實個setting勁bug,已經等於佢想點就點,凌駕於大部份魔法上咁制
今集嘅戰鬥場面勁精彩,精彩到成集忍唔住睇咗兩次,複製芙莉蓮呢個表情型到核爆
咁啱格食格先殺到,如果係其他一級魔法使,要贏佢唔難

不過有冇人可以同我解下開頭嘅戰鬥場面,由複製芙莉蓮放個橙黑色光球出嚟,到真芙莉蓮好似揸高達咁企喺堆石嘅膊頭呢一段睇唔明,啲石係咁飛嚟飛去眼都花,個橙黑色光球到底係乜嘢魔法?
勇者唔係人類最強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞