有BNO 既請立即續領

889 回覆
375 Like 37 Dislike
係呀應該去做續領
用來紀念當年大英帝國幾咁虛偽

要響BC同SAR間特登做個唔三唔四既BNO
一而再再而三經過會及法院 拒絕你居英權

拎住本BNO當神咁拜 見到都覺得你on9

即係咁,世事無絕對,同買六合彩一樣,買就叫有個希望,唔買就注定一世做窮撚!續領都叫有個希望,機會都唔係零,你唔攞咪唔好攞囉,係度話人on9,我覺得你先係真正on9果個.

我每年攞少少錢 去旅行揸兩本passport爽過得本廁所板
兩本都係旅遊證件
不過我係要攞實bno 打飛機 你又吹鳩我脹?
當年係麥理浩返英國叫英揆改國籍法,限你香港人。當年未正式回歸,又有道義責任都唔做。今日點會轉死性呀
好在我係bc
老豆老母好野
係呀應該去做續領

即係咁,世事無絕對,同買六合彩一樣,買就叫有個希望,唔買就注定一世做窮撚!續領都叫有個希望,機會都唔係零,你唔攞咪唔好攞囉,係度話人on9,我覺得你先係真正on9果個.

兩本都係旅遊證件

冇人當BNO係神咁拜.
兩本護照, 有得揀, 點都好過冇得揀.
只係D 五毛係咁盲目話BNO 冇用啫.
五毛不斷想人哋認同, 冇得揀, 好過有得揀,
當年係麥理浩返英國叫英揆改國籍法,限你香港人。當年未正式回歸,又有道義責任都唔做。今日點會轉死性呀

只恨當年冇亙聯網.
民意,消息俾幾間傳媒, 幾個政治團體操控晒.

只恨當年冇亙聯網.
民意,消息俾幾間傳媒, 幾個政治團體操控晒.

那怕有民意都無用,英國人數口精,戴卓爾主政前後經濟唔好,理撚得你死
得四萬人有BNO??
得四萬人有BNO??

英國政府護照辦公室回覆本報查詢稱,去年向37,501名港人簽發BN(O),較前年增加逾44%,5年間增幅約2.4倍;截至去年底,有逾15.2萬名港人持有有效BN(O)護照。
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170402/s00001/1491065374471

我諗而家應該16-17萬人
好在我係bc
老豆老母好野

Please note -

If you are a British Citizen by descent (for example not born in the UK), your children born outside of the UK will not automatically get British Citizenship.
我叫老豆老母續番bno (過期+唔見左) ,佢地都話好。點知老豆幾日之後同我講話:佢朋友同佢講因爲岩岩由英國殖民地轉手中共殖民地20周年,呢20周年之前無申請就無得再整。
想問下巴絲打我老豆係咪俾人昆,我記得bno 係終身有效(雖然佢地特登98年先屙我出黎)
自己無都想佢地有
我叫老豆老母續番bno (過期+唔見左) ,佢地都話好。點知老豆幾日之後同我講話:佢朋友同佢講因爲岩岩由英國殖民地轉手中共殖民地20周年,呢20周年之前無申請就無得再整。
想問下巴絲打我老豆係咪俾人昆,我記得bno 係終身有效(雖然佢地特登98年先屙我出黎)
自己無都想佢地有

咁on9既理由都作得出
大中共膠毒害好深
自己無都想佢地有

係冇得再申請,不過九七前申請過既話宜家仲有得續領,終身有效
英國棄民護照

用特區會高級D?

對住呢d人只需要等佢下次去日本又遇到大型地震,俾佢體驗下打去入境處同支那使館係完全無人幫到手

成日話BNO無用,又唔講下特區有邊方面比BNO更有用

揸BNO過外國海關快到好似直行
揸火車頭就等吓先啦,唔好彩坐半個鐘
可唔可以同時有BNO 同特區護照? 我去旅行時用返特區得唔得?

緊係得
唔好聽班友講死都要用bno
由其某d地方
用bno去過美國
去伊朗就好用特衰
北韓都係用特衰好d
北韓同支那同西方國家d關係,你明啦
但西方國家就會bno好d

如果本來無申請過火車頭就咪要
一申請就「自動歸化」支那籍

利申:攪緊甩支那籍,好撚煩
自己無都想佢地有

HMPO even managed to come up with a BN(O) passport application guidelines in Cantonese for people in Hong Kong.

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/476136/BNO_guide.pdf

You will need to fill in a LS1 form if the British passport is lost.

https://www.gov.uk/government/publications/report-a-lost-or-stolen-passport-form-ls01
一本垃圾旅遊證件,真係唔需要羨慕
英國過關又要排other passport,留學又要visa,真正二等國民

利申:有BNO

剪咗佢囉
一本垃圾旅遊證件,真係唔需要羨慕
英國過關又要排other passport,留學又要visa,真正二等國民

利申:有BNO

剪咗佢囉

If your BN(O) passport is that useless, why not renounce your BN(O) status? You can give up your BN(O) status by filling in form RN. Please see link below for details -

https://www.gov.uk/government/publications/application-to-give-up-renounce-british-citizenship-form-rn
自己無都想佢地有

Have a look at the thread below for more information on how to renew your BN(O) passport -

https://lihkg.com/thread/434850/page/1

(『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?)
我們舊香港人,好多同學都有BNO,試下搵返舊同學來副簽。
續領左有咩用

愛嚟俾啲人幻想自己唔係中國人

噉又唔喺噉講嘅!
有BNO的人,的的確確不是「中國人」!
另外香港人,亦不是「中國人」!
係呀應該去做續領

兩本都係旅遊證件

冇人當BNO係神咁拜.
兩本護照, 有得揀, 點都好過冇得揀.
只係D 五毛係咁盲目話BNO 冇用啫.
五毛不斷想人哋認同, 冇得揀, 好過有得揀,

班支那人好強調護照只喺「旅行證件」!
續領方法同check 自己有冇BNO 既方法可以參考以下由巴打開既post:
https://lihkg.com/thread/337726/page/1?ref=ios

特區護照國籍代碼:CHN (注意:並唔係HKG)
中國護照國籍代碼:CHN
BNO 護照國籍代碼:GBN

唔想做中國人請立即續領你既BNO 護照

我係中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞