有BNO 既請立即續領

889 回覆
375 Like 37 Dislike
95年出世
秒份證印出證期11-96
唔知自己有無BNO
想試下扮續期 但又無佢需要果本舊既BNO
有無咩方法
係咪姐係身分證上而面簽發日期係97前 同埋97前未夠11歲 ,父母97前係香港永久居民 就好大機會有BNO
95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

入去#1 個post 入面有份續領BNO 須知,入面會教點樣確定自己有BNO 身分
係咪姐係身分證上而面簽發日期係97前 同埋97前未夠11歲 ,父母97前係香港永久居民 就好大機會有BNO

係,冇錯
真係好想睇下英國依家咁奶共 係咪真係會正視bno問題

係,冇錯

真係好想睇下英國依家咁奶共 係咪真係會正視bno問題

唔好抱太大期望
95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

扮續期都要比錢 千鳩幾蚊搏一搏
唔見左唔係問題
我97前細細個申請 , 本野都唔見左十幾年
去差館報失拎番份ref 文件証明你唔見左就ok

重點係
你肯唔肯定老豆老母有幫你申請過

係,冇錯

紅字錯,係要你出世嗰時佢哋或其中一人要已經係永久居民,否則呢個方法幫唔到你判斷有無BNO
95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

唔見左唔係問題

重點係

身份證首次簽發日期同佢出生時父母在港嘅居留情況咪已經有足夠資料判斷知佢老豆老母有無幫佢申請過

Btw 不涉及刑事嘅遺失,無需要去差館報失
95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

唔見左唔係問題

重點係

身份證首次簽發日期同佢出生時父母在港嘅居留情況咪已經有足夠資料判斷知佢老豆老母有無幫佢申請過

我十幾廿年前有但本野已經唔見左又過哂期
係申請番BNO時佢除左要我副簽, 仲有一份LS01要填, 入邊有一項係Police report要提供番報案number

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/611587/7-336-Passport_Office-Lost_and_Stolen_British_Passport_Form-v1-290317-EX....pdf

利: 個人拎BNO經驗
其實97年前出世唔等於有BNO
上年續左
其實97年前出世唔等於有BNO

有申請過就唔洗驚
上年續左

95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

唔見左唔係問題

重點係

係申請番BNO時佢除左要我副簽, 仲有一份LS01要填, 入邊有一項係Police report要提供番報案number

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/611587/7-336-Passport_Office-Lost_and_Stolen_British_Passport_Form-v1-290317-EX....pdf

依家嘅LS01寫明只有護照被stolen 先需要police report,

十年前嘅LS01係有寫埋lost or stolen。
95年出世
唔知自己有無BNO
有無咩方法

唔見左唔係問題

重點係

依家嘅LS01寫明只有護照被stolen 先需要police report,

十年前嘅LS01係有寫埋lost or stolen。

因為我apply時係tick lost or stolen , 老西都填埋佢
長知識
一本垃圾旅遊證件,真係唔需要羨慕
英國過關又要排other passport,留學又要visa,真正二等國民

利申:有BNO
好多人笑鳩BNO係旅遊證件
但單單係入境英國可以排UK隊
去歐洲可以排EU隊(脫左歐就未必得了)
同埋本passport無中國依2隻柒字就咩都抵晒

證明你冇去過英國
好多人笑鳩BNO係旅遊證件
但單單係入境英國可以排UK隊
去歐洲可以排EU隊(脫左歐就未必得了)
同埋本passport無中國依2隻柒字就咩都抵晒

證明你冇去過英國

荷蘭,芬蘭之類試過畀人趕去EU隊... UK班官見BNO排UK隊實寸柒你
英國過關又要排other passport,留學又要visa,真正二等國民

咁你又唔轉番用火車頭?

咁你又唔轉番用火車頭?

一句講哂 , 咁巴閉剪左本BNO佢呢生人都唔好再拎番啦
係呀應該去做續領
用來紀念當年大英帝國幾咁虛偽

要響BC同SAR間特登做個唔三唔四既BNO
一而再再而三經過會及法院 拒絕你居英權

拎住本BNO當神咁拜 見到都覺得你on9

即係咁,世事無絕對,同買六合彩一樣,買就叫有個希望,唔買就注定一世做窮撚!續領都叫有個希望,機會都唔係零,你唔攞咪唔好攞囉,係度話人on9,我覺得你先係真正on9果個.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞