火鳳燎原集中討論區(11) - 「姓趙的,報上(真)名來!」

860 回覆
19 Like 2 Dislike
呢個係廿年前嘅陳某
早期成套火鳳啲氣氛完全唔一樣
以前歡樂好多
殘兵幾條友成日搞爛gag

陳某未成名, 係要靠呢啲比較"港漫"嘅情節去進入市場
當然可能係佢廿幾年前都未擺脫得哂港漫嘅風格

慢慢畫畫下就變到而家咁認真沉重嘅畫風
其實個feel有啲似井上
當初入樽都係鳩鳩地
畫到後期浪客行變到藝術品咁
漫畫既心境轉換係跟火哥/二公子經歷
現實就陳某都老左廿年
始終咁長篇, 我覺得有改變都唔會影響到呢套好作品
所以用某一兩格去批評佢地兒戲有啲唔公平
唔講其他, 淨係陳某自己差咗20年經驗寫得無咁成熟已經唔同啦
追讀嘅讀者年齡層都一齊跟住老,慢慢變認真同沉重我覺得幾正。只係火哥人生咁撚慘真心SAD爆。出道即巔峰殺許臨前有女有兄弟有血有肉,宜家係一個只有大義嘅喪屍
但係唔係一直都係話開頭果度係仲達既夢咩?
如果換咗人點到佢發夢?
個角色話想取代最強者做最後勝利者啫,我地係讀者係"後世"嘅人,知司馬家會贏知之後個主線劇情大事件會點行先會咁樣估陳某隨時畫下一回火哥無啦啦又出現返死咗柒頭八都得嘅
早知出全力嗰個好似係郭嘉嚟
其實我唔係想搵bug定點 只係好有趣姐
佢地係軍營依到仲小朋友過佢地小朋友果陣啲對話
唔緊要啦 火鳳到時都會扭計架啦
咁點解叫比卡超
未出山都唔使互相撕殺
一出山就同門相殘
咪比卡超都有兩點
就好似有人覺得老八未算係開名,趙昇只係扮出嚟嘅身分
的確係可以咁理解,但只係我個人唔認同依個諗法

二公子發嘅夢唔一定代表夢入面個角色係二公子,要拗實有得拗
其實可以好簡單,上個post都講過
「火、鳳」係象徵火哥同二公子
夢入面殘兵殺咗太傅之後出現火鳳,已經係兩人身份最有力嘅證據

當然有人可以拗依個只係夢,劇情唔一定跟返個夢
都係嗰句,「的確係可以咁理解,但…」
其實我唔係好記得點解鳳係對應二公子
可能做咗皇帝生活仲放縱
我反而覺得呢part幾好

你要知道當時佢地仲係十幾歲後生仔

言行幼稚啲係好合理
有人講係火哥,呂布,陳遼,袁方
千里追魂劍笑到仆街
三英戰呂布都整到咁gag
最後個畫面可能係表達緊 八奇同二公子都係潛服到最後取代最強者既果種心態同最後既形相
同時又對應返點解火哥會對八奇同二公子果種恨
八奇同二公子都係令到火哥失去晒心愛既人
早期搞笑左 令人對角角事件有感情
日後果種熱血同悲哀就更深刻
又或者係二公子拎左老八個樣呢
同埋肯定有啲位會食書㗎啦
火哥明明結左婚扑過嘢,二公子叫佢娶孫小姐嗰陣咪都係處男下海咁怕醜
因為孫小姐鬼妹樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞