火鳳燎原集中討論區(11) - 「姓趙的,報上(真)名來!」

861 回覆
19 Like 2 Dislike
咁講啦
趙昇係真有其人
老八用過趙昇呢個身份做過一堆野
咁老八係咁岩同名同姓 定 專登改名做野就睇陳某點寫落去
而家出埋佢個樣
暗示他朝有日佢都可以扮二公子做野/取代埋二公子
但呢d後話啦

老八眼中
身份都係一樣工具
用適當既名方便佢做事姐
可以算係另類無名軍師
永遠捉唔到佢真身
管輅依家出左場未?
好似未正史佢209先出世 對應返佢寫到217
217-218管輅就入曹營算命捉鬼
都幾肯定陳某個L樣係Suddenly 畫到佢似二公子
明明曹植高質咁多

能文能武
呂布不忠,馬超不孝,姜維不仁,文鴦不義
士兵:將軍,無路喎,碌落去咩?
鄧艾:碌、碌、碌
士兵碌落山
鄧艾:碌你個頭!咦、咦、咦?人呢?
無錯
根本呢集陳某想講既係柒八係叫「趙昇」,但呢個趙昇同歷史果個趙昇一樣行「仙術」做任何人
而家做水鏡姓司馬都仲得
巴哈好文分享

這篇文其實去年就想打了,但是一直沒有時間;等著等著,竟然被八奇搶先公布了姓名。

遙想當初在八奇正式走進主線之前,已經有兩點問題逐漸浮現:第一,關於八奇的真實身分為何,大家這幾十年來一直在猜,猜的範圍一直擴大,任何阿貓阿狗都被猜過了。所以時間拖這麼長,陳某公布八奇姓名能造成的新鮮程度也一直下降。第二,最近一次的轟動是在八奇以手指天那次,大家都在猜八奇是不是真趙雲。但其實當時就有人提出看法:燎原火早就已經把歷史上趙雲幹過的事幹完了。即便八奇的「本名」是趙雲又如何?他依舊不會被當成是歷史上的那個趙雲。

我覺得陳某是知道這兩點的。所以之後鋪陳八奇這個角色時,我覺得很刻意的在鋪陳八奇的「個人特質」,而不是他跟哪位歷史人物有關、讓大家猜他到底是誰。

一路看下來,我發現八奇最大的特質就是「模仿他人」的能力。

當初赤壁之戰時,八奇曾經說過「我會的,其他師兄也會」。當初知乎就有文章把這句話反過來解讀:「其他師兄會的,我也會」,猜測八奇是個盡攬他人所學的角色(不過水鏡八奇都在一樣的思考領域,所以這點論點比較弱)

八奇第一次正式進入主線,是在桂陽和燎原火對峙的時候。他的武力與燎原火相當、都出自常山趙家,且都學過左曲右迴。在這裡,他彷彿成了趙雲的分身;

八奇第二次進入主線,只有出場一頁,是在潼關之戰時參與荀彧的外場計謀主使者。
賈詡說荀彧「有一個在外執行煽動的超凡分身」,
再加上陳某曾明確表示「積榖防饑」是老八兵法,這一點跟荀彧的「養兵千日」不謀而合。
在這裡,他成了荀彧的分身;

第三次進入主線,是水鏡先生退場那回。
在這一回,八奇跟水鏡因教育理念而決裂。水鏡決定清掃門戶、而八奇無傷反殺。之後八奇對龐統說自己「這次之後,仍是回府,做個老師罷了」,
在這邊,八奇接手水鏡先生的職位,成為水鏡先生的分身;

第四次進入主線,是在潼關聯盟分裂後,八奇跟龐統對峙那一段。
龐統暗示自己已經看穿老八的算盤,說他「傳道者之嘴,無人可及」,
老八也回說「我也忘了,六師兄也是靠此混飯吃的」
再加上之前小胖跟荀彧的對白中提到,老八集結江南到關中的私鹽集團成鹽匪組織,稱其「最厲害的遊說者已在其中,從來沒有人能拒絕他的條件」。這句話之前一直是用來形容龐統的卓越口才,這邊卻用來形容老八的能力,
可見八奇也同樣具備龐統的遊說口才與洗腦能力,是龐統的分身;

之後在冀城之圍篇,又先後揭露他曾名義上冒充趙昂、趙雲等人,進趙家偷學趙家兵法左曲右迴、去姜家偷許臨兵法;我覺得陳某一直在暗示,八奇是一個以完美模仿他人能力、冒用他人頭銜、盡覽天下所學為目標之人。

那麼,三國時期,或者說古代中國,哪個人,或是說哪種類型的人,跟「取代他人」這種行為有關?

在這一話終於揭曉答案:仙人。藉由繼承相同姓名、相同身分,達到永生不死傳說之人,具備這種特質。

而且這個設定其實很早就有出現過了。早在孫策之死那一回就有提到,于吉入獄後,門徒接連假扮于吉出沒在城中裝神弄鬼,造成人心惶惶。當時其實就有在暗示火鳳的世界觀中,「替身」早已是宗教幻術使用的一環。

個人覺得,陳某在鋪陳八奇的角色特質這點上,真的有下足功夫。

唯一美中不足的吧,應該就是八奇竟然是在吃鱉中計的情況下被「強迫」露臉,感覺很丟臉…

https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=40014&snA=2769&bpage=1&ltype=
「積穀防饑」= 不斷儲存實力模仿勁人,
到集百家之大成, 適當時用對應既技能
火鳳版轉生你老母咁太屈機
大師兄文武雙全都唔夠佢玩埋宗教咁癲
睇黎6爺落鳳坡既死佢都有份
我諗好多三國撚都無讀到宗教個part自己去search 張魯又悶多得陳某先了解下五斗米道
最後一章可以係500回
分析得好好
咁除面罩嚟講
佢都算係最柒喇

其實睇晒 中港台 啲討論
係香港人對「開名」呢點
特別鑽牛角尖
(要屌嘅始終都會有人屌)

我唔係泛指某一兩個人嘅留言
而係香港人特色
都算係另一種嘅玻璃心
「我唔要俾人呃、我唔要俾人忽悠、
我無估唔到我無輸只係你奸」
好聽啲就叫做事鍾意清清楚楚
一就一二就二

唔係刻意想用「特色」去框佢地
但往往最後問佢地
咁你想點開名你先滿意,理想嘅答案係咩等等
佢地就會答唔到/扮睇唔到
先會俾人串「出世紙」姐
日鳩日飲醉
最緊要係較長命
嚴格黎講趙昇同三國冇關係
畢竟張魯一兩下就俾曹操收皮真係好難話五斗米道有咩特別影響力係到
都叫做同劉璋互望左十幾年嘅
不過五斗米真係有影響力應該真係要到東晉末
邊到有能武
比佢做除時係下個魏後主
「突刃觸鋒,為士卒先」

佢自己講
卧醉沙場就有佢份
曹植41就死左
卞氏d仔都短命種
雖則成日笑大ching同柒八
但睇番城下一聚果時
其他友仔都係柒柒地啲反應
特別老六拎左個名之後個反應
就算唔講大義情義
殺二公子都唔會舒解到火哥對小孟死嘅憤怒
脫離殘兵已經表達關係決裂
但未去要你死我亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞