火鳳燎原集中討論區(11) - 「姓趙的,報上(真)名來!」

860 回覆
19 Like 2 Dislike
咁係因為東線無戰事姐
但地理因素決定咗佢係向東門戶
吳懿當時係「關中都督」即陽安關都督,同魏延都係漢中

李嚴都冇參加漢中之戰,夷陵之戰可能都係漢中之戰咁,安排佢係後方平定可能出現既亂事
我打漏咗"成為國境嘅門戶咁重要"
曹洪唔借錢都嬲尻阿叔
勸佢唔好打獵都要打鳩人,小氣到仆街鮑信一家真係好撚慘
邊個係比卡超
老二,眼下個兩點
老豆幫曹操咁多連命都冇埋都唔識對人好d
生子當如孫仲謀
曹操一早知個仆街仔有幾癈 先講得出呢句
穩定左曹氏政權算係咁啦
權仔打仗一樣都好廢
不過曹丕真係小人格
陳某話漫畫一年等於我地現實一年
曹老闆on9害死個有料嫡長子 自己攞嚟
廿幾年都係咁,2年好快啫
轉咗會
董卓入京189年 到 冀城之圍211年
現實時間2011年 到 2024年
火鳳時間過咗22年,現實時間過咗23年

樊城之戰219年...
五丈原234年......
2年好快架渣,計荀小姐應該今年內走?
2年好快?

火鳳總共畫咗幾年實際時間過咗幾耐你知唔知
陳某話漫畫一年等於我地現實一年
董卓入京189年 到 冀城之圍213年
現實時間2011年 到 2024年
火鳳時間過咗24年,現實時間過咗23年

樊城之戰219年...
五丈原234年......
現實時間係2001年開始
高平陵…….
想問下各位點理解火哥想殺二公子嘅動機
唔係好理解點解火哥會想喺二公子成功奪權之後殺二公子
殺二公子對大義同情義都於事無補

只係因為個夢令佢哋沉溺喺依個想法?
四十五至四十七卷飛左幾年
睇多次, 老四講: 哈哈哈八怪派左兩個細作入水鏡府
個構圖係老四老七係同一格一樣大, 老七個表情我講得好奇怪, 過份解讀: 老五話老七唔中意宗教兵法講一套做一套, 話唔定老七係另一個八怪細作
到底會唔會畫得完
我記得佢話畫到五丈原,可能原意係最後一個8奇都死埋,二公子已經冇敵手

而家係唔係仲咁計畫就唔知了
後面都係小打小鬧劉襌撐多30年+孫權變昏君
仲有咩好畫
睇條線畫到邊囉

高平陵之變做結局,未曹爽同二公子之爭,加一場興勢之戰點綴下,二官之爭睇你點睇,孫權透過立太子問題,掃平晒四大家族

司馬家奪權後,三國之間爆發左好多大規模戰役,唔會係小打小鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞