火鳳燎原集中討論區(11) - 「姓趙的,報上(真)名來!」

860 回覆
19 Like 2 Dislike
但佢一開波咁7 反而好真實 幾聰明既人都要時間成長
番黎就屌打234奇
如果真係就好撚癲 我會跪係度睇
依家套野又好睇番 估唔到入蜀仲可以咁好睇
唯一唔穩定因素係唔知陳某畫到幾時
信仰道理上同其他7奇都無衝突
陳某只係一個名號
世世代代都會有人繼承落去
單講借刀
老二借老八刀
定係借水鏡刀
都會講得通

但你睇埋老八殺完水鏡嗰句
「諂諛我者,吾賊也」
就應該係直指老二

又再睇返今話就可以再呼應返
小時老八睇老二「是我而當者,吾友也」
大咗老二反面「諂諛我者,吾賊也」

再者 老二有必要殺老八但未有必要殺水鏡

而當時睇埋呢回嘅 後面
先知2678都有份送水鏡上路
因為劇情要郁要推動

亦可以睇到老二好狠
只要係啱嘅佢從不計較
佢係將馬曹劉張幾面一齊推動+削弱

3要打馬8
67要入蜀,又要靠張魯8
67又唔會真係幫劉璋動手打張魯8

呢一大段講到2好神
馬超打得贏3就最好,唔贏都仲有後著
水鏡殺到8就最好,唔贏都仲有後著….
我最鍾意佢寫公瑾嘅氣度
傳統嘅周瑜係小器
氣到死嘅小器

但陳某筆下嘅周瑜 大度到嚇死人
為左孫策可以求于吉
為左招老七可以認低威
為左東吳可以公子獻頭
其實都係, 不過阿八係要自己做大佬, 其他7個定位都只係做皇者?

結果一樣都係有利益咪暫時frd底, 到最後都係要互片
唔係你估陳某點識畫天師轉世呢d橋出嚟
陳某就係中意呢d反轉
壞嘅根種出嚟都係壞嘅果
但求一代新人勝舊人,繁衍下不斷進步
宗教其實有啲反老五,迷信係壞嘅根
咁仲衰過尾田加霸氣呢個設定喎
季漢冇史官
好多想像空間
岩晒陳某
「評價是主觀的,在每個主帥的眼中,己方之將都能勝過呂布。寫史書也是主觀的,君不見歷史上總記載有勇無謀之輩,能留存於歷史的人,怎可能如此不濟?」

「主帥怎可能放心將數萬兵馬交給無謀之將?要視每個敵將為戰神!」

「恭喜大家!你們已成功踏進了八奇思考領域的……第一步!

其實唔算係反轉嘅
史實本身都係咁
係演義先醜化佢
老二嘅描寫真係估佢唔到 之前覺得佢已經唔會有咩作為 表現同戰績已經比其他師弟比下去 再加上歷史之壁就快釘 點知宜家越睇佢啲計就越心寒
雖然火鳳荀彧係主打養兵千日
但佢演義係出名驅虎吞狼
呢幾條計好合乎佢個傳統形象
估唔到從根部來睇,老二仲黑暗過老三老四
所以佢一早話
佢唔係唔識黑暗兵法呢啲低莊野
佢係唔鍾意用啫
3,4行黑暗兵法除左要快D平亂之於
仲要話比後世知戰爭係好殘忍
警戒後世唔好再發動戰爭
但宗教兵法就係幾殘忍都無問題
因為係神的旨意
6,7 就調返轉,底下手段幾污糟都好
面個套一定要行仁義,行王道
話比後世知做正確的事先會有正確的結果
其實佢地行少少宗教兵法
不過佢推的係姓劉的天子
就同老八推無形的神就唔同
能留存於歷史的人,怎可能如此不濟?
呢句害死幾多人史觀
如果佢對老八真係 「諂諛我者」
即係佢細細個就已經識收買人心,養兵千日
仲心寒
竟然想將八奇入面最被排擠嘅其中一奇收為己用

希望陳某真係寫多啲鏡仔情感方面
寫下佢地點 是我而當 或者有咩共同經歷

寫佢地大個點殺人都無乜所謂
佢地細個個樣咁得意 唔想黑化佢地
周瑜史實太勁
照住寫就得 但冇咩發揮空間
算好有表現了
起碼退場係型
同埋亦表現到史實江東班短命種點接班
其實真係咁都唔出奇 老七細細個就識扮傻 老二係真心對老八 定老八係佢嘅最強養兵 兩邊都講得通

點都好 呢對CP寫得好好亦估佢唔到 但我估唔會再有太多鏡仔嘅故事 相對其他鏡仔 佢哋嘅關係已算描繪得多 而且陳某好似有講過呢種寫作手法都係只用一次(當然佢成日會改做兩次或三次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞