火鳳燎原集中討論區(11) - 「姓趙的,報上(真)名來!」

861 回覆
19 Like 2 Dislike
幾期待陳某會點寫白衣渡江
會唔會10年後先有得睇
唔知可以點扭橋
講士仁國舅都係詐降點知比人反殺?
新po lm
經過598回之後我對陳某既扭橋能力提升返信心,期待
平時有
但大戰d扭橋都係麻麻
冀城之戰呢d無咩史料先最岩佢
大戰唔夠創作空間
係甘寧啲鬚核突啲啫 我覺得周泰ok喎
歷史之壁扭少少就算,扭到赤壁又會差咁d
依嫁睇返
劉備嘅人生先係起落是無常
次次都係一到高峰就閪
平原相徐州牧漢中王登基
次次都係一𣊬即逝
想知比人摸過頭的孟達劉封點解叛變
又話大耳相人無敵
摸左既孟達係法正嚟
劉封應該冇變 應該夾硬俾人斬
做針掛
送比司馬懿
雙重間諜
所以第一次北伐又叛變
劉封好似本身就係二公子既人
龐統個邊果個係法正
比人摸頭果個唔係孟達咩
其實赤壁係前面水戰亂d,同埋華容道乜柒「只有勝不會敗」嘅共識唔個做乜鳩

後面周瑜詐死引曹操出嚟再燒一次,用鯤去講周瑜其實幾精彩
華容道放曹操太夾硬,怕周瑜坐大
呢啲大戰要睇住地圖一次過煲先會知發生咩事
上次睇住地圖翻睇左幾次先發現
赤壁最大功臣其實係蔣欽
係wor 記錯左
火哥對老八嘅恨冇矛盾
隱藏小樊未死同趙統嘅事,導致之後小樊嘅死
殺小樊又對老八嘅計謀嚟講冇益,仲要害死埋趙範
而家圍城扮自己,想迫死趙真、趙昂
火哥最唔想發生嘅事,老八做晒

而且火哥已經確立咗自己嘅大義
二公子火速平定天下佢都唔信,更何況老八嗰套塗毒人心嘅宗教
唔覺得有咩糾結,最多會覺得老八係仆街版本嘅燎原火
而家趙雲係亮路版本嘅燎原火
老八不斷出賣、害緊幫過佢人(嚟緊馬超好大機會都係畀佢賣)
火哥就不斷咁補償緊佢以前辜負嘅人,要救趙真、趙昂
本身嚟樊城有可能都想睇下外父有冇事
有白髮個果係法正定係孟達?

法正

孟達
我指既唔係矛盾 係講緊火哥對住老八就好似見到以前既自己加埋二公子
如果火哥最後真係會殺左八奇
最後似二公子個夢既樣就好似一開始咁最後由火哥殺二公子
我純粹係指老八做過既野就好似火哥未跟大耳之前做過既所有事
為左用計為左成功 不斷利用身邊既人事物
亦都帶出左宗教利用人心既恐怖之處
而火哥就係因為覺醒左 所以先會救趙家人同同馬超打
亦都帶出姜b 出黎
但陳某寫吳好多型既台詞

凌操:起落是無常,精彩但不亮麗

太史慈:老人家你食鹽太多,鹽上腦了

孫策:將難搞的事弄在一起,不就簡單了嗎
覺得老七本身就唔想北上迎天子
北上嘅話漢室利益最大,但對劉備嚟講未必
而二公子依一步正中老七嘅思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞