一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
Yamaha
輕視依啲科目所以香港咪攪到今日咁

重好意思講
相反我識好多細個無學琴嘅人,廿幾三十歲人走去買部電子琴自學

睇吓台灣早在80年代尾大搞科技業
而家咪出到間台積電,同埋全球display card研發公司
同埋台灣文化藝術方面都唔差

香港就一味金融咪搞到香港咁多年都出唔到科技人才藝術人才
女權西社會
女人無利無能力既野就禁低
只識攪虛有產業
機械鋼琴少咗姐,數碼鋼琴數目不斷升,我都轉咗數碼琴好多年。彈琴嘅人其實多咗。
所以我不嬲都話香港人係賤種黎
精神層面極度低下
我都唔係講近年現像,係講二十年前已經咁撚樣。你以為你2004年UST畢業就要𡌅,唔好玩啦。
社會根本唔接受搞art
識大部分音樂人都要搵份濕鳩工support自己興趣
先有本錢繼續玩

全職教 / 做音樂既可能20k都冇

香港玩音樂既圈子又細 market更細 待遇亦差
求其打份保安師都高收入過所謂音樂人

所以唔係本身興趣都好難堅持落去
9成細路學鋼琴都係被逼架啦

諗起以前細個前後學咗十幾年琴
但屋企人竟然一幅我彈琴嘅相都冇影過
你就知練琴學琴=交功課
咁又係嘅,你都唔會影個仔做功課啦
Pan piano 不知搵幾多
咁全部興趣班都唔洗學啦
依家係興趣班唔係職業訓練班呀
但係玩音樂移民好容易
身邊識幾個玩編曲玩製作好叻果班都透過專才移民去其他國家
仲要即批
但係我覺得識鋼琴之後再學其他樂器會容易啲
起碼彈嗰個key真係嗰個音
吹野同一個指法都吹到幾粒音出黎,都未計音準
搞科技係香港成本太高。係得金融業科技可以玩。
輕唔輕視我地決定既咩
政府搞出黎, 市民唔想乞食都俾你話搞成香港咁
你唔去讀?
我幾個中同讀演藝
出concert教樂器
freshgrad 已經40kup
不過真係辛苦錢
真係靠鋼琴由基層/中產打爆機嘅,我估只有周杰倫一個。佢如果細細個無學,依家應該係台灣夜巿賣緊小食

問題係,個個叫仔女學琴,又有幾多個仔女可以有周杰倫嘅成就?
engine唔會乞食啦
physics都係好重要
疫情期間買咗部二千蚊電子琴
淨係自學一首Merry Christmas, Mr. Lawrence

之後去親歐洲啲機場同日本啲車站
等候時間就會彈吓
就算有啲音彈錯 錯拍子時快時慢
最後啲乘客拍手係幾有滿足感嘅

不過第一次彈直琴
完全唔習慣個發力
無名指同手指尾有抽筋嘅感覺

你有份決定
學鋼琴我覺得只係學多樣野,
失業時可以試下去教琴
但如果根本鋼琴都少好多人學的話,
呢個價值都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞