一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
記者王皓宇:「不只在台灣,鋼琴銷量斷崖式的下滑最近也登上中國大陸的網路熱搜,業者指出這跟中產階級的收入下降,放棄對小孩教育的趨勢有關。」

中國大陸鋼琴消費集中在一、二線城市的少數中產家庭,以海倫鋼琴財報來看,去年前三季營業收入年減21.99%,淨利年減24.70%,市場疲軟導致銷量下降,中產階級家庭這幾年的收入,還有對未來收入的預期,都是影響關鍵
彈咩鋼琴
邊有咁多李雲迪,朗朗
唔係因為叫鴨畀人拉左啦咩?
關乜事呀,鋼琴根本係上一代啲老豆老母迫啲仔女學

而依班大左知道依樣野無用加辛苦咪唔會叫自己啲仔女學

今時今日係香港畫畫班已經代替左鋼琴

依家啲興趣班一樣開到周圍係,只不過係鋼琴受歡迎程度大不如前。
主要係一畢業,無左舞台,就無撚左用
愈住愈細邊有位擺琴
係雞
鋼琴8級=識音樂
冇咩特別
我識好幾個人,人生最後一次彈琴,就考八級琴嗰日
畫畫夠快有成果
學琴 有撚用咩
學單車重實用啦
依家識AI 緊要過所有興趣
老鐵不裝B了
鋼琴八級而家係基本技能,每個人都應該有
即係大部份人最後一次睇化學、物理、生物、幾何……就係考DSE果日
求生技能?學黎把撚咩
有錢嗰啲去學豎琴啦
鋼琴已經變咗普通嘢好耐
要solo 就玩 小提琴, 銀笛
之前見條仔喺山上吹銀笛幾撚型
主要係課外活動主要係兩樣 一係興趣 二係攞沙紙報學校

畫畫十個小朋友9個鐘意,自由同門檻低

鋼琴,玩過都知佢係幾撚麻煩。而且表演機會都唔大

而且上一代中產十個小朋友十個要學

一街都識變左唔特別,報名校都無乜大用。

學琴太難,又唔係好玩,自然少人玩。
為興趣學嘅人係都買數碼鋼琴、電子琴啦
銀笛 係咪講長笛 ?
弦樂 管樂 呢啲進可攻退可守
玩得勁嘅可以 solo , 參加樂團亦得

鋼琴基本上只可以 solo / 做伴奏
好似學豎琴,呢啲就特別啲
至少化學、物理、生物、幾何DSE考得好,叫做有啲用,鋼琴8級...
鋼琴不嬲係老母嘅興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞