一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
以前就彈琴
而家緊係細細個就教你點用零用錢炒股錢滾錢啦
仲做埋d無謂野
如果你淨係睇錢就係
但係40-50k起碼養得掂自己有餘
又真係做緊自己鍾意既野
好多返office既都係為份糧
咁就幾十年
50k睇落好似好多
但一冇工開就即刻冇哂收入
其實好唔穩陣
玩音樂玩得mediocre 其實連音樂學院都唔會入到
相等於一個想以踢波做career既足球員 但最叻淨係踢到英丙組
如果係山上彈鋼琴仲型
好明白呢種一日玩好多個鐘音樂既感受

不過出左來做野之後就掂都無掂過
咁音樂學院入面都有 mediocre 嘅
但音樂學院嘅 mediocre 已經好過出面好多人

even 上到英超 都有 mediocre 嘅球員
just the concept of relativity
老母跟老師學 原本係琴行租琴練 後來再買數碼鋼琴
除咗冇咁大部 保養都容易 唔駛搵人tune琴
溝女首先要樣同錢
你生到輻射咁彈琴有撚用
咁呢個係所有自僱人士都面對既問題,都唔只係教樂器既問題
證明要學cosplay同做gym
其實係要有座琴突顯屋企好撚大
d公屋港女自然濕晒,理得你1級定8級
同有車牌不如有車位一樣
刷 CV 囉
讀好學校,入神科
經濟利益最大化

但讀完書就唔好玩喇
驚變Dr k?
Digital piano 數碼鋼琴和電子琴係咪有分別?
Yamaha最多選擇,好平好貴都有
Casio px-s****嗰啲仲淺身同slim, 直頭放上直立琴都仲得
但培養興趣唔係話報個班請個老師就得 學樂器樂理之前應該要了解下音樂嘅世界係點 就算係鍾意打機 遊戲入邊嘅配樂都係一個切入點
咪搵多啲唔同類型嘅音樂比仔女試下聽 睇下對邊種有興趣 聽得多有好感嘅自然就會想學㗎啦 到時咪再教佢唔可以半途而棄 要諗清楚果啲
啲老豆老母下下一嚟就要啲仔女上堂 背譜 背scale 練琴 本身唔鍾意真係會人都癲 一件令人享受嘅事都變成折磨
完美示範
幾部平板平排都練到 買實體係智商稅
搬上山嗰個型啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞