一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
玩育成遊戲咁

練(無知家長覺得既)滿級就唔再掂,攪下樣
我都係疫情期間買左部二千幾蚊嘅Casio 數碼琴自己學彈流行歌
當首歌已經練到唔多洗諗已經輕鬆彈到出嚟,其實彈琴係件幾抒壓嘅事
由細到大即刻學寫app仲實際啦

彈鋼賺錢 唔好玩啦 除飛係差雞
咁又係,睇下chris wong大師
大把拎cert比賽+細路好enjoy手繪係無辦法取代
我都識一個, 不過搵無40K咁多, 但20K點都會有, 一般都有30K
主要問題係唔穩定, 大多數學生都只係為左考證書
一般8級就已經夠, 1-2年, 普通人, keep住練習, 基本都考得到
但要上到演奏級就未必有咁多人想考
所以幾唔鍾意, 都要掛名係琴行度吸新學生

至於辛唔辛苦, 反正我睇佢好輕鬆, 好悠閒
連AI都作到曲就知唔需要太多人去湊熱鬧去學琴,除非你屋企音樂世家或者有天份
想補充多少少 不論音樂電影
係濃厚政治氣氛底下
會少左好多創作空間

以pop為例創作如果由第一步 題材
都已經有框架警示邊樣講得 邊樣唔講得
咁根本就唔叫創作

係迎合班政棍同商業社會既罐頭

連天堂地獄炒飯生存死亡悲涼都唔提得
成個市場既題材圍繞住情愛 / 奮鬥

聽眾又係咪真係想要呢d ?
同你一樣呀巴打 學左2年都係enjoy
有時諗 一個細路死操style咁學 大個左之後唔彈係可惜
我細個果陣都係學好多野 不過全部都好鐘意玩
果陣學琴我老豆特登搵左個後生靚女教我懷疑佢自己都想睇
其它興趣班都係 其實都係玩同埋識女仔多
反正留係屋企都係訓教同做啲濕鳩練習
有三樣興趣到而家我都係keep住玩緊 得閒又可以去教下班
唔明點解一講到細路學野一定係迫 同埋叫死操爛操
我而家好多學生都係enjoy興趣班
我見佢地係上門教多
琴行教要分錢比佢地,揀學生個自由度又細
佢地日日就係港九新界周圍走,又無得放星期六日
起碼我覺得辛苦過返office
接concert係最搵得,不過唔係個個月有就真
成個Post都係鬧學琴有咩用
咁講打機都浪費時間啦
學琴係幫你訓練手腦協調等你聰明啲
彈自己鐘意嘅歌可以陶冶性情
同埋人哋問你有咩興趣都唔駛咁柒
話自己鐘意玩電話Game睇人打機咁On9
女人邊有踢波好玩?
女人只會影響我踢波嘅速度
呢度好多人都係好膚淺用錢去衡量一件事值唔值得
我識果個唔係, 係人地上門學, 所以連車費都慳埋
去琴行掛名, 要分錢就一定, 但係去得琴行學, 都係有興趣學
至少係撈客角度黎講, 琴行呢個平台已經將D客送到你面前
不過將琴行個客, 吸做自己學生, 其實咁做係唔道德
所以通常只係暗示個學生佢有時間, 可以上佢度學, 收平D咁
自學都要時間既
無8級好似冇直資會收
財自退休 環遊世界比較重要
Fresh grad 40k
但教多十年後人工唔會多好多

其他有career path既工
做幾年搵多個triple 其實唔難
呢個先係事實
呢加正正常常都係買電子琴先
點會一學就買大大部鋼琴
放喺屋企阻頭阻掟
其實係因為而家d電子琴越出越好,d手感越黎越似真鋼琴,d學琴嘅人買電子琴咪算囉,平d又慳地方又唔駛情調音師調音,慳返好多。
鋼琴參加樂團都係得一個位咋喎
嗰個位通常都係彈 concerto, 咁彈得 concerto 都係勁人嚟
反而弦樂管樂呢啲樂團入面又比較多位, 玩得 mediocre 嘅都有機會入到
鋼琴彈得 mediocre 除咗幫人伴奏都唔知可以做乜
定係而家有好多鋼琴樂圑, 可以好多個鋼琴一齊彈 ?
我說緊朋友個女學手碟同頌缽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞