一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
一萬人都唔知有冇一個你
一早轉左數碼琴啦
上一代迫係事實,但解釋唔到突然間按跌咗23%,除非啲老竇老母突然死咁一批
22%至啱
沙槌同埋夾板
咁可唔可以係仔女想學嘅野老豆老母肯支持
仔女唔想學嘅野老豆老母唔迫
你講果兩樣野根本就冇衝突
又想打稻草人 屈鳩連登仔兩極觀點非黑即白乜乜乜 悶唔悶
無人生仔咪無人買
有幾多小朋友畫畫,大個做畫家,唔駛諗咁遠,家長俾小朋友玩下享受下又開心+托兒
我就係上一代被迫嘅受苦者 用左人生好多時間 去做冇興趣嘅事
最L搞笑係,宜家大個左用自己錢去學其他樂器(夾band類) 老母反而叫我唔好玩咁多,不如用啲錢去進修去買樓好過 心諗究竟佢當初叫我學琴係咩心態
勁,的確少數,對你黎講練習音樂係享受=其他人打機打10個鐘
聽過家長講,要小朋友學到8級鋼琴,之後唔駛佢再彈,笑左
唔識一問
Archi 係咪要畫畫好叻?
呢啲西洋樂器文化入侵中國必須正視,要學就學古箏
手感差好遠嘅
就算Yamaha 最平嘅琴都好過彈電子琴
唔係因為知辛苦
而係鋼琴太common 好多學校已經講到明唔睇
有啲連小提琴都話唔睇
搞到好多人去學長笛小號甚至非洲鼓都有聽過
我係老母細個半逼咁
我都唔知做咩就開始彈
但我彈彈下越彈越鐘意
去到依家考完八級生疏咗好多
但得閒要 pick up翻都易好多,可以信手拈來
一定蝕
二手琴打個五折先
要用傾計& show off 去搵學鋼琴嘅好處
學游水好過啦
起馬身型好d又健康
細部得多又唔係貴
當然觸感係有分別

利申老母學琴買咗部
香港絕大部分學鋼琴都係為張沙紙考入名校
根本唔係為真係鍾意音樂
見過超多考完8級就即刻封琴唔撚再彈
老實講你去問個班所謂8級究竟baroque/classical/romantic佢地音樂上/演奏上有咩分別,十個有9個都唔撚識答更深層次的例如baroque時期的舞曲拍子強弱問題,我曾經問過十幾名香港鋼琴教師都唔識反而我之前去台灣深造果陣問過台灣d鋼琴教師,佢地係識答

利申:ABRSM Piano Dip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞