一半鋼琴廠倒閉!鋼琴銷量雪崩下跌!中產階級消失有關??

304 回覆
182 Like 7 Dislike
確實反智
慶幸考完8級冇學咁多年都仲有興趣得閒彈下
記得細個練琴嘅苦,而家諗返練scale同build up技巧係必經嘅痛楚,就算我目標只係彈pop music, 唔使去到virtuoso咁勁,而家pick up彈兩首都唔會辛苦好彩老母有鬧我唔練琴(主要係俾咗咁貴學費唔練好肉赤)
好平常
音樂就算當係人類必要
但鋼琴唔係
AI 都一樣姐
鋼琴基本野
當年同大學條女book間琴房四手聯彈
有garage band就玩得
砌砌下又整到首歌,幾有滿足感

小朋友成日對住電腦
應該俾佢地玩下呢個app先
真係有興趣再去上堂學樂理、玩樂器
咁先事半功倍
下下父母迫去學呢樣嗰樣,一定反感
每次去K11間Steinway and sons都想入去睇琴,但唔夠膽,買唔起唔想攪攪震
咁有數碼琴㗎嘛
不過學琴只學咗classical唔等於真係識音樂㗎
倒返轉 要由頭學返pop 因為兩者兩回事
但當然會比起乜樂器都唔識易上手啦
係咪model D?
問下sales 可唔可以試彈
你份工咁好搵都辭職
唔係㗎 真係要樂理我明你講咩 而家係方便好多
但係講到尾作曲要有成功感 真係要有基本功
你講嘅已經係10年前
而家少子化兼移民潮
入名校競爭已經少左好多,
傳統名校見你正正常常已經收
地區名校直頭爭住收添
淨係普通學校全部SEN

已經無人理你有幾多張沙紙
屋企邊有位擺琴
學條撚
木魚

睇錯冷兵器
多咗樣嘢叫midi keyboard, 識鋼琴樂理整咩樂器聲出嚟都得
咁嘅情況下傳統鋼琴優勢略減
baroque舞曲拍子強弱問題即係咩
同真琴做到八成似,又唔係貴,比我都買數碼琴
師兄真係彈琴?
而家小朋友啲學校已經default 咗個個都識彈琴咁
識彈琴唔算係樂器無分加,點都要搭多樣其他樂器
Pop追求內容濃縮至3-4分鐘內,唔多有旋律變奏,但引入大量聲效同EDM。
相反古典追求寫長文小說咁,但配樂法都係用古老樂器。

其實兩樣野冇衝突,但講起音樂大家都會自然隔開兩邊
未見過畫畫唔靚嘅archi
傳統鋼琴又貴又大座, 除非自己做隔音, 否則一定嘈到鄰居
數碼琴可以插耳機, 練到天昏地暗都無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞