【真人真事】冤冤相愛何時屌?

293 回覆
31 Like 32 Dislike
某程度上,也是多得一眾連登讀者不停逼我,我才會變得更加主動,畢竟我這個人隨隨便便求求其其,做人講求拖得就拖,要是沒有人在背後不停激勵我,大概早就放棄了。

越到八月後期,我覺得自己只是一隻兵的感覺越來越強烈,就在我快想放棄之際,事情又迎來了新發展。

來到八月二十九日,這晚我跟她如常的聊電話。

「呀賤人呀,你可摸以三十秒後再打返俾我呀,我而家入lift𨋢呀。」她說。

「哦好呀。」說完我便把電話掛了。

那既然有三十秒時間,應該做甚麼好呢?

於是我便去了刷牙。

我作為一個對個人衛生有要求的人,一刷便刷了十分鐘。

完事後我開開心心的回到自己房間拿起電話準備與我的愛人繼續激情對話,豈料一打開電話,就看到連串的訊息轟炸。

童:你 又 話 打 俾 我 憎 死 你 呀 !

我:唔好意思去咗刷牙。

童:咁你應承咗我話三十秒後就打俾我㗎嘛,咁你仲去刷牙!啫係有心呃我啦!我等咗十分鐘,等極都等唔到你電話呀!

我:唔係唔係,唔係想呃你,唔好嬲啦...

童:哼!唔想理你。

看到這句,我心頓時慌了一慌,立時便打電話給她。

結果打了五次,全部給她掛掉了。

無奈的我只好投入夢鄉,不再去想有關她的事,但少年遇上情愛之事,又豈能說不想就不想?

輾轉反覆十數遍,才終於入睡。

到了第二天一早,起床第一件事便是打開電話看看她有沒有傳訊息給我,奈何滿心期盼換來一場空,有燒山傳來的Meme圖,有淇姐提我要做暑期功課,有家母提我今天去沙灘記得要帶防曬用品,偏偏就是沒有周楉童的訊息。

恰好這一天我被小學同學們約了去大浪灣游水,因此我只好暫且作罷,執拾東西去大浪灣。

歷時四十五分鐘地鐵外加二十分鐘小巴車程,我跟小學同學們才終於到達了目的地。

一群人去沙灘不外乎都是玩玩水,堆堆沙,其實也沒甚麼好玩的,尤其是我每隔數分鐘就看一次電話,卻依舊收不到她的訊息,就令我心情更加差。

又過數小時,不知哪條冚家剷說要喝酒,然後問也不問就買了六支酒回來一人一支。

本來對喝酒沒有多大興趣的我礙於群眾壓力,也只好拿起一支酒喝。

怎料越喝越掛著她,獨自在旁邊傷春悲秋,按奈不住的我又再拿起電話打給她。

直打到第三次,電話才被接通了,我不禁大喜若狂,連忙把所有道歉字句統統說出來。

「對唔住呀對唔住呀,講真!一定係無下次。」

「哼,都唔知係咪真心嘅!」

「係㗎喇係㗎喇,痴線,緊係真心啦,幾時有唔真心過啫。」

「咁你而家做緊咩呀。」

聽到這裏我才終於放下心來,因為這意味著她原諒我了。

「哦無呀,咪話同啲小學同學去大浪灣嘅,而家玩完無嘢做飲緊酒咁囉,咁啱心掛掛你仲嬲緊我所以我就自己坐開一邊打俾你囉。」

「你係心掛掛我琴日就唔會隔咁耐先打俾我啦!」

「唔係唔係,琴日嗰個真係意外嚟㗎啫!」

「係喇係喇,咁你玩得開心啲啦。」

「你係咪真係唔再嬲我㗎?」你知我知單眼佬都知,啲女人好撚古惑㗎嘛,一陣佢其實係廁所諗緊點殺我咪大撚鑊。

「係呀係呀!你唔係同啲frd玩咩?玩得開心啲啦,我真係無嬲喇。」

「咁好啦,我返到去再打俾你啦。」

得閒咪fol下我ig囉:maanyin05
唔好意思遲咗少少
lift𨋢
之前唔係話可能有甜咩?下集係咪飲醉上時鐘酒店流連於温柔鄉,唔小心影左幾張證據,比之後告白成功嘅女友發現,再分手

我幾鐘意呢個展開
放假加少少速啦
得一編咁吊癮
呢個就係proofread嘅重要性
中英對照等大家易啲明
女主角而家話太私人拒絕落甜唔巧意思,有咩問返佢
同埋就算有甜都係好後期嘅事,中學時期我地好純愛的
今日返咗五個鐘工放乜鬼假
肯落甜先奇,反正我對甜冇興趣。
不過真係想寫嘅話上p站看圖說故事咪得囉
放下心頭大石的我坐回朋友們的附近,加入他們的話題。

才一靠近他們,他們就不懷好意的對我笑著。

「喂,頭先嗰個邊個嚟㗎?溝到女唔同我地講呀?」其中一位女生問。

「吓,無呀,唔係呀,唔係女朋友嚟㗎。」我傻笑著說。

「咁都唔係?定係你鍾意人呀?講俾我地聽下啦。」另一位女生追問下去。

「講咪講囉,係囉,我鍾意佢囉,不過我覺得佢唔鍾意我咁解。」我說。
「喂喂喂,講嘢要有頭有尾先得㗎喎,你而家咁講兩句就唔講呀?」

在群情洶湧的情況下,我唯有將我跟她的事由頭到尾仔細地說了一次,順便把手上的酒看光。

「Chur,之前又唔講,都唔知有無當我地係frd㗎!」

「咪係囉,收收埋埋咁神秘。」

「唉唔好理呢條友喇,飲完酒我地出去繼續游水luuuu。」說罷這個仁兄便帶頭衝出去。

我於是又跟著他們游出去。

豈料我千算萬算,就是算漏了我酒量不佳,在海中心開始頭暈乏力作嘔,心知不妙的我立即用盡全力游回岸邊。

利申我飲咗咁多次酒,最後我相信,我應該係有啲酒精敏感,基本上一飲就會嘔,所以咁易醉唔關我事。

回到沙灘,我第一時間跑去廁所把胃裏所有東西都嘔出來,接著才回到沙灘躺平休息。

而那班沒人性的豬朋狗友,此時則尚在海中暢玩,絲毫沒有發現有個人平白無端消失了。

頭痛欲裂,四肢乏力,以為自己身處死亡邊緣的我躺在沙灘上看著天上的白雲緩緩流動,看著看著,不知怎的就萌生了打電話給周楉童的這個想法,於是我便拿出電話打給她。

「喂?做咩呀?你唔係同啲朋友係沙灘玩緊咩?」不出數秒,周楉童便已接了電話。

「嗯?係呀...但係我而家飲醉酒好辛苦呀...」我有氣無力的說。

「你做咩飲醉酒呀?你飲咗幾多呀?你而家點呀?」她連珠炮發的問。

「屌...你嬲咗我,我唔開心,咁咪飲酒,飲下飲下,就飲完咗一支,跟住出去游游下水就想嘔同開始頭暈頭痛,於是返嚟去廁所嘔完而家就瞓咗係個沙灘到,好辛苦咁囉。」

「吓,好心你唔飲得唔好飲啦。咁我而家有無嘢可以幫你做呀,有無啲咩係可以令你無咁辛苦㗎?」她問。

此時此刻,我說出了最為勇敢的一句說話,直到現在我也不明白為什麼我當時會夠膽這樣說。

「我想...你嚟接我返屋企呀...」

得閒咪fol下我ig囉:maanyin05
又再一次證明酒量差嘅人係容易啲成大事,樓豬就係一個好好嘅例子
在群情洶湧的情況下,我唯有將我跟她的事由頭到尾仔細地說了一次,順便把手上的酒光。

樓豬可以望下望下支酒,支酒就會自己冇晒?
可唔可以教埋我
講個冷知識俾大家知 相傳17世紀詩人孔德仁酒量都好差,但係佢最後都寫咗好多首勁撚出名嘅詩

修辭手法
必須劉明啦屌
多謝巴打支持
女主咁關心男主令我始料不及
不過飲酒...很勇...杰哥?
下集:我房裡有一些好康的?這劇情我熟哦
新讀書留名
btw溝女嚟講...樓主真係一碌柒咁
讀書留名
btw溝女嚟講...樓主真係一碌柒咁

自膠讀者
講起杰哥,以前有個中學同學好似佢,每日小息都係度扮杰哥,笑到我仆街

不過一切已成過去
多謝讀書支持
溝女溝到一碌柒咁並唔係重點,重點係最後溝到
新讀者留個名 樓豬快出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞