【真人真事】冤冤相愛何時屌?

293 回覆
31 Like 32 Dislike
仲差兩年半先寫到完sem會多啲時間寫雖然我應該去咗旅行
耿耿於懷
亦是自從那時跟燒山熟了以後,才發現他具有燈神的超能力。

例如有時候他只要說句明天不會打風,那第二天就必定會狂風暴雨掛上八號風球不用上學。

我敢斷言他能以一人之力對抗整個連登的燈力。

不過這也是題外話了。

言歸正傳,即使我跟周楉童有默契地不再找對方,但始終會有無可避免要見到對方的時候,例如是終於終於重新開始的羽毛球訓練。

幸好那時候教練讓我們選擇要在星期一練習還是星期六練習,所以我仍然可以逃離她,不跟她在同一天練習。

然而,要來的始終都要來,來到中五,我是時候擔起大旗,不能再做校隊的後備,要正選下場打學界比賽。

正因如此,一連數場的學界比賽我也要出戰,而周楉童亦隨隊來觀戰。

但我跟她的關係仍然處於冰點,即便同在一群人當中,我們都會自覺地盡量遠離對方,明眼人一看便知我跟她的關係不復以往。

受情傷總歸受情傷,比賽還是得打的,我作為打第一局單打的人,由第一場比賽開始我便備受壓力,當然,壓力不是來自於比賽,更多是來自於周楉童。

被心上人看著自己比賽,自然會想打出一個好表現。

一直打到半場休息時,令我意想不到的是,周楉童竟在此時走過來對我輕輕地說了一句:「你試下打多啲drop波吖。」

我呆了呆後隨口回應了句:「哦。」

不過有些事情,知道如何做不代表可以做到,所以最後那場比賽還是輸了。

幸好這是我唯一一場輸了的比賽,其餘那數場我都贏了。

就是在這段期間我發現了燒山極其恐怖的燈力,但凡燒山在我們比賽時說一句這局會贏,那最後必定會落敗,但若然他說我們會贏,那這局就無論怎樣都輸不了,萬試萬靈,百試不厭,我正是靠著他才能勝出餘下的比賽。

過了數天,燒山在一個晚上無端致電給我。

「喂!有人約你去打羽毛球。」燒山語帶興奮地說。

「咩呀,邊個呀?你呀?」我邊溫著書邊問。

「緊係唔係我啦,嗰個呢~你鍾意嗰個呀。」

「周楉童呀!?」我立即放下手上的課本。

「係呀。」

「吓!點解佢無啦啦會約我去打羽毛球呀。」我全然不相信她會這樣做,畢竟我們整整一個月都沒有交流。

「總之,一句講晒,你嚟唔嚟先。」

「咩呀,得我同佢兩個人呀?」

「你就想呀,有我同埋我個小學同學咁囉,總之我地三個以前都會出下去玩所以周楉童都識我個小學同學,就係咁,一句講晒你嚟唔嚟先。」

「但係我驚尷尬...」我猶豫了一會後說。

「唉,驚咩吖,成日都驚尷尬就溝唔到女㗎喇。」

「咁我嚟囉...屌。」我內心五味雜陳,有點兒擔心卻又有點兒期待。

得閒咪fol下我ig囉:maanyin05
就是在這段期間我發現了燒山極其恐怖的燈力,但凡燒山在我們比賽時說一句這局會贏,那最後必定會落敗,但若然他說我們會,那這局就無論怎樣都輸不了,萬試萬靈,百試不厭,我正是靠著他才能勝出餘下的比賽。

係咪打錯
打字跟唔上個腦轉
「其實講陣時呢,就唔係周楉童主動話要約你出嚟打羽毛球嘅,主要就係我同我個frd兩個大佢,話不如叫埋你出嚟,然後佢又唔輸得一口應承咗,於是就搵咗你出嚟。」燒山補充。

「吓,頂你呀,搞到我嗰陣時仲心思思究竟周楉童係咪仲鍾意我,嗰幾日勁緊張唔知見到面會係點咁。」

「咁你地最後嗰日見到面係點樣。」淇姐問。

到了那天,我跟燒山提早到了體育館附近的餐廳吃午餐。

「屌...死喇死喇...突然有啲淆底...不如我地食完晏晝就走啦。」我邊吃著譚仔邊說。

「點~可以咁嘅呢?」燒山一副不懷好意的樣子,就好像整件事都是他一手策劃出來,然後等著吃花生看好戲。

「唉,死喇,一陣會唔會好尷尬㗎。」

「你唔好咁驚啦,無事啦。」他難得地拍了拍我膊頭以示鼓勵。

吃完飯後,我惴惴不安的跟燒山一起走到去集合點,只見燒山的小學同學(下稱小學傻鳩同學)早早便在等著我們,所以我們只要等周楉童一人。

過了一會後,周楉童來到,仍是一貫的打扮,依舊是那個樣子,但我們的關係卻早已不如以往。

她不再如以往般笑著走過來打我一下,我也不再如以前般跟她打招呼。

我倆的眼神短暫的對上了一下,然後便又立即避開,就像是不想面對彼此,於是姑且連看也不看。

或者是眼見場面尷尬,所以燒山在此時開口打破冷場:「喂~咁既然齊人喇,不如我地出發啦。」

「行啦,不過唔知佢地兩個肯唔肯行啫。」小學傻鳩同學難掩嘴角的笑意,頓了頓後問燒山:「喂我地駛唔駛俾返啲空間佢地兩個。」

「哇哇哇,呢個真係好~問題。」他們二人來到此時已經不再忍了,相視大笑。

「屌你老母你兩個真係好撚煩。」周楉童說罷便不理他們,自己往體育館方向走。

「喂...機會嚟啦飛雲,仲唔去追!?」燒山推了推我說。

「屌你老母你兩個真係好撚煩。」這次輪到我說。

「嘩嘩嘩,果然係天生一對!!!連講嘅嘢都係一樣!」小學傻鳩同學說。

最後是小學傻鳩同學追上去跟周楉童一起行,而我就跟燒山並肩而行。

到了體育館後,他們二人才一坐下,燒山便已開口說:「唉我好口渴添,我去買嘢飲先。」

「咦咁啱嘅,我都係喎,我地一齊去買啦。」小學傻鳩同學立時會意,說罷便大踏步神情不威武的跟燒山走了出場外買寶礦力,留下我跟周楉童二人在場中。

此時我跟周楉童的距離就只有一張座椅,我心知這是個打破僵局的大好機會,但結果卻依舊是開不了口。

Dead air了數秒後,大概是周楉童也忍受不了這個尷尬的情境,於是她又跑了出去跟他們買飲料,留下我自己一人坐在座椅上發呆。

兩個表情勝過千言萬語
期待樓百屌成才嘅一日

亞里士多德巴打唔洗留手,大大力屌就啱啦
點解我要忍唔住入黎睇
明明次次見到都飛,今日手痕一睇

67,一個朝早追到live
10年前奶過依一類故仔嘢,
10年後依然奶。
「好想急死你」類型既故事

我諗我應該都係無長大過
講真最後都無成到才
其實我唔想急死你只係現實係咁我被迫咁寫
屌 唔撚小心追撚左個live

人生最開心既事真係響讀書果陣同自己鍾意嘅人曖曖味味嘅時候
樓主柒就係嘅
但係俾人屌咗咁多鑊都仲咁柒
都抵你比女飛既(整係追故無睇係味真係分左手定咩)
不到一分鐘,他們便回來了,燒山還很好人的多帶了一支寶礦力給我,或者是他希望藉此補償我的精神損失。

但才剛讚完燒山,下一秒燒山跟他的傻鳩小學同學又開始搞鳩我。

「咦,不如我地去熱身打下單打先啦。」小學傻鳩同學說。

「嗱,我其實就唔係好識打羽毛球㗎啫,所以單打就唔好預我。」燒山立即搖頭揮手示意不要找他。

「哎呀,但係我都要拉返十分鐘筋先可以落場打得波喎~」小學傻鳩同學裝作拉筋說。

「咁既然都有咁大個場係度,不如唔好浪費啦...」燒山跟小學傻鳩同學雙雙看向我們倆人,然後異口同聲的說:「就你兩個落去打住場單打先啦。」

我一臉茫然地看向周楉童,畢竟,我還未做好準備要獨自面對她,所以我採取了一個敵不動,我不動的策略。

怎知周楉童聽罷也不多言,拿起球拍就逕自往場中走,眼見她毫不猶豫便走了出去,我也不能示弱,於是也拿起自己的球拍跟在她後面。

事隔多年,這是我自中二後,首次跟她打的單打比賽,這些年來我進步了不少,她卻退步了很多,所以最後誰勝誰負仍是個未知之數。

只見他們二人笑嘻嘻的走到場邊擔任起評判來,這令我更深深相信,一切都是他們二人精心策劃的局。

我跟她以球代言,互有往來,打到最後是廿一比十八。

沒錯,我又輸了,仆佢個街。

一個小時轉眼過去,事實證明即使身處同一個羽毛球場,仍然可以做到不說話不交流的。

離開的時候周楉童戴上耳機,不發一語的獨自走在最前,而且還要越走越快,最後走到地鐵站時只輕輕拋下一句「再見」便入閘走了。

打羽毛球破冰計劃,正式宣告失敗!
那天我跟燒山與小學傻鳩同學吃了頓飯,基本上整餐飯我都是在訴苦,而他們二人則輪流安慰我,更向我承諾他們必定會繼續幫助我。

過了兩個星期後,這天我們又要去打學界羽毛球比賽,周楉童作為隊員之一自然也有跟過來。

但跟過來的卻不止周楉童一人,還有毫不關事的燒山,以及甚至不是我們學校的小學傻鳩同學。

「兩位兄台,今次又諗住點呢?」我沒好氣的問。

「嗱,我地早幾日返去開過作戰會議喇,我地決定今日拉埋佢同你一齊同枱食餐飯,實無得避啦今鋪。」燒山極有自信的說。

「吓但係我今晚同咗老母講返屋企食飯喎...」我愕然地說。

「我屌你呀!你同佢講唔返咪得囉,嗱一係溝女一係攬住老母,你自己揀。」燒山說,然後又對小學傻鳩同學說:「喂,你去同周楉童講今晚食飯啦。」

「收到!」小學傻鳩同學笑嘻嘻的飛奔過去周楉童那邊。

不出一分鐘,他便滿臉笑容的回來:「搞掂,今鋪仲唔掂過碌蔗!?」

曖昧真係最開心最甜嘅時候,有種患得患失嘅感覺
不過我認我柒
追到live都未睇到成功表白
係我就揀老母喇
「吓,咩呀,真係應承咗呀!?」我問。

「緊係啦,你等食飯啦你。」小學傻鳩同學充滿自信的說。

於是比賽完結後我們便一起去吃飯,但就目前情況來看,就頗不樂觀,因為周楉童跟上次一樣,都是獨自走在最前,然後我們三名男生就在後面聊天。

到了譚仔後,他們自動自覺的二人對著坐。

「呀唔好意思,咁可能你兩個要坐對方對面喇。」燒山說。

「屌你呀...」迫不得已的我只好坐在周楉童對面。

整餐飯下來,我跟周楉童有說過一次話,但也僅此而已,大部份時間都是聽燒山跟小學傻鳩同學二人在鳩up。

「不如我地去行下海旁吖。」埋單步出餐廳後周楉童說。

「好!實好㗎!周大小姐叫到我地一定係做俾你,let’s go。」燒山第一個附和她。

這次周楉童不再是獨自走在前面,而是跟我們並排走著,

走到某個位置後,我們便坐了下來聊天,我跟她也有參與討論,但卻從來沒有直接回應過對方。

直到半個小時後,周楉童說她要回家,然後我跟她迎來歷史性的一刻,她竟然...親口對我說了聲bye bye!!!

嗯,其實也沒甚麼大不了。

「唉,我都唔明,點解我而家會同佢搞成咁樣。」我跟燒山一起散步回家時嘆了口氣道。

「咁有時世事就係咁嘅,可能早個排仲可以一齊嘻嘻哈哈出街,但係過一陣就彷如陌路人咁,起碼佢而家都仲肯咁樣同你出嚟吖,都唔算係絕晒交。」燒山搭著我膊頭說。

但係...我屌那星...我唔係想同周楉童做個唔太熟嘅朋友,我係想佢做我女朋友呀屌!!!

「但係我唔明個位係,明明其他人同完佢表白,佢都可以笑笑口當無事然後繼續同佢做朋友,點解偏偏就係我同完佢表白之後,佢就要唔理我。」

「可能係因為你同佢真係熟過一排掛,畢竟我諗其他人同佢應該未去到可以日日傾電話成日出街呢個程度。」燒山說。

「都係嘅...」我頓了一頓後突然忽發其想說:「喂屌!你燈神嚟㗎嘛,你平時燈乜中乜,不如試下將你嘅超能力用係我同佢身上吖。」

「你都痴線嘅,我法力咁珍貴點可以咁樣亂咁用。」燒山想也不想就拒絕了我。

「挑,你將你啲法力留嚟有咩用吖,咪又係燈下紅雨黑雨打風贏波輸波考試出邊題。」我笑著推了推燒山。

「唉,幫囉。」燒山深吸了一口氣後說:「我祝雲思哲同周楉童永遠都無可能係埋一齊。」

「多謝大佬!」

你可能會說我迷信,但有時候,寧可信其有嘛,人到了別無希望時總是愛把自己的心願寄託在這些神秘力量之上,至少可以自己的減輕心靈負擔。

其實應該就快到
係我就揀你喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞