【真人真事】冤冤相愛何時屌?

295 回覆
31 Like 32 Dislike
冇文
臨近完sem好撚忙
「嘩屌,你究竟要搞到幾時先可以表到白,聽到我都想打你,拖拖拖咁廢。」淇姐不滿地說。

「唉,驚吖嘛,我原本嗰次真係覺得自己大機會表到㗎喇,吖點知去到最後又衰淆底。」我說。

「你真係好失敗,之後呢?你最後有無表到白?」

「咁呀...既然我表唔到白,咁所以我就決定暫時搵啲方法刷下存在感先,所以我嗰一排有時會早啲起身過去佢屋企樓下等佢返學。」

「仲有呢仲有呢?」

「仲有一次佢病咗,我放學之後有去買粥上佢屋企探佢。」

「咁你仲有無試去表白。」

「緊係有啦,就係中秋節嗰日,我原本有晒一個好完美嘅計劃同佢表白。」

事緣是這樣的,例牌是她約我中秋節晚上出街啦,還指名想要個kuromi燈籠。

但大家看了這麼久,都知道我本人是極度懶及hea,只要能不做就不做,所以我當時聽到她想要kuromi燈籠後,只隨便說了句:「見到便買吧。」

只不過我由始至終都沒有想過要去找,所以見到的機會是零。

來到這個時候,又是萬能連登仔出手的時機,我隨口說了句:「噢周楉童聽日話想要個kuromi燈籠,不過唔知邊度有得買,所以都係算數。」

結果,有位讀者自告奮勇說要陪我一起去找,於是中秋節那天我們就相約在我家附近的地鐵站一起去找。

事實證明kuromi燈籠周圍都係,皆因我跟他找了不到五分鐘,就已經找到了,而且他還順便幫我把錢付了,再幫我組裝好那個燈籠,才功成身退。

在此亦特別感謝教大宅男,雖然很大機會他沒有看我這個故,不過他真的幫了我很多。

本來呢,中秋節那天我就是打算拿著那個燈籠,很浪漫地跟她在海旁欣賞一下月色,然後趁機表白。

奈何我又再次被她反制了。

「喂,海旁咁多人,不如我地去搵間甜品鋪食甜品算啦。」周楉童把玩著燈籠說。

「吓,都可以嘅,行囉。」

就是這樣,我們草草吃了個甜品就回家去,又是沒有表白的一天。

看到這裏,大家是否覺得很悶很拖看了那麼久都沒有結果,不想再看下去呢。

事情在兩天後迎來了突破性的發展。

那晚我補完習後在歸家的時候,如常的打給周楉童跟她傾電話,怎料她突然很認真地問我:「你...有無野暪住我?」

我聽到後心裏一驚,不知她所指為何事,只好裝傻地回答:「吓?有咩暪住你呀?」

「真係無?」她又再問一次。

「有咩呀,你快啲講啦。」

「我睇到你連登個po,入面好多人都係度叫你同個女仔表白。」

得閒咪fol下我ig囉:maanyin05
黃咗
唉你真係失敗
我心中頓時一驚,但立馬回過神來,在順勢表白與胡混過去之間猶豫著,最後我決定貫徹我懦弱膽小的風格,決定說個謊話試試能否欺騙她一下。

「哦...嗰個係講緊個故呀...」

「係咩?但係我見又話有去咩大浪灣接樓主,又話上屋企打GTA,你個故有寫呢啲嘢咩?」她冷冷的問。

「呀...係...囉...唔知呢可?」來到這個時候,我已經開始變得語無倫次,不知所云了。

「你仲有咩想講?」

「唔係你諗咁樣㗎...」話未說完,她便已經掛掉了電話。

我茫然地站在旺角地鐵站中間,不知應該如何是好,內心慌得心跳加速,腦中只是不停想著「唔係咁撚樣就收皮呀嘛。」

下了地鐵後我立即重新回撥電話給她,可惜空等了四十秒,卻沒有聽到她的聲音。

來到此時此刻,我實在不知應該如何反應,所有事情來得太快,我連消化也未來得及好好消化,事情便已惡化至此。

回家的那廿多分鐘路上,我也多打了數則電話過去,不過有些事不是努力就能改變結果。

既然打不到電話給她,那我只好轉為dm她。

我:hi

童:jm ar? Say here la

我:你睇到啲咩呀?

童:你話呢?

然後她send了其中一些留言給我。

童:啲人講嘢好好笑。

事已至此,我也別無選擇,唯有學袁崇煥一句屌那媽頂硬上,盡地一搏去表白。

我:鍾意你有咩咁好笑啫。

童:咁你又唔講你鍾意我?

我:我而家講我鍾意你!之前唔夠膽埋表白嘛。

童:細膽!

我:驚吖嘛…

童:咁你鍾意我啲咩吖?

在此我奉勸大家表白前必須必須,要預先想好這條問題,因為差不多每個女人都會問一次這條問題。

我:我鍾意你成個人,你嘅性格,鍾意同你傾電話同你出街,同你一齊嘅時候,每一分每一秒我都好開心好enjoy,好想以後都可以咁樣繼續落去。

我按下傳送鍵後長呼了一口氣,就好像這些月來的壓力及煩惱在一瞬間消失殆盡,但取而代之的,卻是等待她回應時的緊張感。

但訊息傳了一分鐘...兩分鐘...三分鐘,都尚處於未讀狀態,沒有任何回覆。

內心極其焦急的我不停refresh我們的對話框,期盼著會收到好消失。

我就這樣坐在自己的電腦枱前看著電話屏幕傻傻的等著,可是等了兩個小時,電話仍然沒有任何反應,我只好放棄去洗澡睡覺。

第二天一早起床我第一時間自然是看電話,但結果卻仍然是不讀不回。

一直等等等等等,等到下午五時左右,電話震了一震,我立即拿起電話,正是周楉童傳來訊息。

童:傻仔讀好書先啦。

看到這個回覆,我的心情瞬間跌到谷底,就好似被人掏空了身體一樣,因為我知道,這意味著我正式被她拒絕了。

屌你老母周楉童。

黃咗仲要衰埋
留爆你老母個名
拒絕得嚟有留餘地,可能仲有機會喎
多謝支持
無機會而家就唔會一齊到啦佢聲稱嗰陣時拒絕我係因為覺得我太無誠意唔敢主動表白
WhatsApp 表白
仲衰過打電話表白
你笠水
Whatsapp表白係大忌
表白失敗,故事亦來到了新的一頁----我的失戀日記。

老實說,我原本就預了會被她拒絕,所以也沒有抱太大期望,但最後得知她還是拒絕了我時,內心難免會感到失落。

這次就不如上次般幸運,我跟她的關係再也回不去從前,完全斷了聯絡,就算在學校碰到對方我們也會假裝看不到。

來到這裏,就是燒山登場的時候了。

還記得燒山在中二時曾跟周楉童有過一段無疾而終的曖昧嗎?

他們最後雖沒有成為一對戀人,但卻成為了密友,嚴格來說是樹窿,差不多每次周楉童有甚麼八掛有心事有煩惱都會跟燒山說,而燒山也樂意聆聽兼提供意見。

剛好燒山跟周楉童同樣drop了History這一科,所以差不多隔日就會有機會在圖書館見面聊天。

剛好燒山跟我同班。

剛好周楉童有跟燒山說她跟我的事。

所以...

「嗱呢part交返俾我講,呢條友就勁喇,嗰時候明明同佢唔係好熟,有日無啦啦小息就走過嚟我到。」燒山搶著說:「咁我其實早幾日聽完周楉童講,都估到佢走埋嚟咩事㗎喇,咁咪幫下佢囉。」

「挑,跟住我日日小息都走埋嚟問你點呀周楉童嗰度有無咩新進展呀,你次次都話有,我問你有咩進展,你又話唔記得,我嗰時真係好想打柒你。」我說。

「唔怪得中五開學嗰排日日都見你兩個一到小息就走埋一齊細細聲傾偈啦。」淇姐回憶著說。

「點止小息呀,嗰陣時我就連放學都會拉埋佢一齊去食飯,就係為咗聽下有無咩最新情報,點知呢條友十問九唔記得,條條問題都話唔記得呀唔知道呀,都唔知要佢嚟做咩。」我說。

不過某程度上,也是拜這件事所賜,我跟燒山如今才能成為如此好的朋友。

「最好笑係,嗰排唔開心啦...掛住周楉童啦,跟住會同燒山係班房到唱耿耿於懷呀念念不忘呀嗰堆失戀歌。」想起那動人時光...就讓我不期然地露出了一抹微笑:「咁啱我地班主任路過聽到我地唱歌,就叫我地不如搵多條友一齊夾隊band出嚟,係picnic day嘅時候表演。」

「唔怪得你地picnic day嘅時候會無啦啦走咗出嚟唱歌啦。」淇姐說。

「嗰時我地搵埋呀2唐狗一齊夾band㗎嘛,一個就攞結他,一個就打鼓,一個就唱,仲認真到真係出去搵band房練,最正係連班主任都同我地夾埋一份。」我說。

「然後你仲要唱風箏...幾有感情呀唱得。」我們三人相視一笑。

但係我無得揀
你寫得咁慢 幾時先約佢到著黑絲出黎俾你砌
碌鳩會旋轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞