24歲裸辭環遊世界 背包客人生|人生漫遊記EYExplore WORLD

301 回覆
597 Like 276 Dislike
我都想裸辭去旅行,可惜供緊樓唔得
今年30歲
Grad左之後返工啲錢一直交租 比家用 供保險 同生活
間唔中病又洗一筆錢
到而家都未草到錢去歐遊
好想係老之前 等自己仲有力氣嘅時候可以去一次
縱橫旅遊台多年,遊記post開左咁耐第一篇文都未有就99%爛尾,另外有家底去環遊世界就99%比人追擊

有錢去玩其實冇咩野,但係最忌分享人生大道理,因為咁年輕 其實都稱唔上裸辭
咁大個當然管唔到 唔通禁錮你咩

雖然用自己錢 但有冇一啲好負面嘅反應? 不過我諗而家啲家長思想比 (我嘅年代或更早) 開通一啲
所以唔會打遊記 係其他巴絲post度分享下就算
吃力不討好

其實都好佩服同多謝肯出post嘅巴絲
我阿爸一開始都唔高興,覺得我唔番工走咗去玩
慢慢見我寫遊記先放心啲,知我認真去
正常反應嘅 覺得廿幾三十歲無啦啦走去咁樣玩(跟著就想當年呢個歲數已做老豆老母bla bla bla……)
但會否有啲家長反應過激 (例如要脫離關係咁樣)

可能working holiday會容易接受啲
咩事?
標顯年齡好快變到有18-23歲環遊世界
嘩眾取寵
打遊記/分享資訊 真係吃力不討好,其他平台會好d
30前後真係心理關口,事業 家庭 愛情 既分水嶺,反而25前真係冇果種壓力,所有人都會叫你襯後生去玩下
遲啲其實想打 但真係太花時間 (呢度啲人好兩極 有啲人真係良性討論 所以想分享要無視惡性言論)

自己打篇書評 六七百字都打大半個鐘
但書蟲post風氣幾好 令人願意花時間去分享
好似d人跑完一次馬拉松打水蛇春咁長一段野咁
我覺得遊記最忌太多資訊 同太多字
唔使養家?
做咗24年兒子
支持啊 想繼續睇人生得幾十年命 去探索去睇下世界有幾大 好熱血
嗰時都係膽粗粗直接先斬後奏訂咗機票先同屋企人講話要自己去旅行歐遊 開頭幾日都驚驚哋都有打電話 後尾玩得太開心10幾日先打一次 之後就自己去旅行去上癮
去雪山點算
gchi
好正啊
好似d人第一次扑野咁 好撚激動
有艷遇未?
老實講backpack真係唔係洗好多錢
五千hkd都夠打爆一個歐洲國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞