24歲裸辭環遊世界 背包客人生|人生漫遊記EYExplore WORLD

301 回覆
597 Like 276 Dislike
華西好地方, 記得去 Hemisfèric 個堆野
趁後生進修一下中文先啦

佢係隔離post覆
睇左裸體環游世界,我出返去先
又唔係,美國東岸堆大城市可以唔使揸車玩都可以玩得順心

第一次去美國嘅話,NYC波士頓費城咁玩都唔錯,又有快速火車Acela連接
名古屋去過兩次

食下嘢,行下名古屋城、熱田神宮同大須觀音,都唔錯

如果下次再留名古屋嘅話想去睇科學博物館同水族館

不過應該會去咗大阪夢洲先,下年萬國博覽會
係,就係呢種冷戰二分法

而且東方集團嘅國家今日物價多數平過西方陣營國家

所以樓主將匈牙利歸類入東歐,我估都應該係因為匈牙利物價相對平而產生嘅誤會
我好記得自己7年前去宇都宮

專登去咗大谷資料館睇咗大半日,一個幾有趣嘅資料館,由舊採石場活化而嚟,行得好舒服

附近重有個好古老嘅大谷觀音,據稱係平安時代留落嚟嘅石窟佛像同寺廟

去呢啲地方問當地人會摸索出驚喜,最鍾意就係咁嘅行法
你諗得太複雜,應該係純粹唔識/冇概諗,以為得北/西/東
應該都會有南歐呢個概念?特別熱
佢24歲,可以買青春版EURail pass,慳返唔少成本
Kutna Hora
好多人都係用消費水平咁劃分吧?

以前我就係 柏林圍牆以東就係「東歐」
因為電視睇住柏林圍牆冧低 印象好深
當時嘅年紀已經識睇報紙 大概知咩事

而家就融合地理 (烏拉山脈 博斯普魯斯海峽以西為歐洲) 加上歐盟概念 捷匈兩國位置就算中歐
波蘭 捷克匈牙利 呢幾個國家嘅人係咪唔鍾意比人叫係東歐? 波羅的海三國都鍾意自稱係北歐

應該得烏克蘭白俄羅斯俄羅斯三個係東歐

摩爾多瓦係羅馬尼亞細佬,所以應該分入去東南歐??
去幾個國家就環歐
冇試過問當地人 關於呢個睇法
樓主
屋企人
:Daddy~我想去環遊世界啊
:你返左2日工咋wor

:我唔理,我要去
:好啦,你要幾多錢?我入住50個比妳先啦
(上網):在xx遇上你,那是xxx-xx
因為香港一直以嚟習慣咗咁劃等號?

巴爾幹 = 東南歐
好好福利又好凍嘅國家 = 北歐
傳統歐洲列強 = 西歐
華沙公約國 = 東歐

咁分?我估
好好福利又好凍嘅國家 = 北歐

幾有趣 有機會問下歐洲人睇法
有個Facepage叫PolandBall,成日用satire方法講呢啲嘢
respect
咁醜樣又mk都諗住搞youtube搵食
佢好似拍左好多片
樓豬個樣cosplay 肥師奶應該好撚入型入格
上網睇好多大陸佬都去俄羅斯玩
白俄羅斯烏克蘭就真係難啲
想去白俄羅斯明斯克同布列斯特,可惜冇咁嘅時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞