[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
悠遊卡搭台鐵

區間 ✔
區間快 ✔
莒光 ✔
自強 ✔
太魯閣 ✘
普悠瑪 ✘
新自強/ 自強(3000) ✘
近期就五月有個畫展,機會難得可以去睇下
成十幾年都再冇去過台灣
台北夜市行咗幾個
饒河係最大最多野食
寧夏就細好多又迫但都多選擇
士林原來搬咗去屋內 外面全部賣衫夾公仔
冇乜食野鋪 仲要裝修冇得入去
士林都有食街
難搭過輕鐵
毒遊台中chill住玩 最主要想睇下山撚下水
有好多人都推介去阿里山
想問下有無巴打去過有心得分享同埋有咩地方特別推介去或者做
暫時plan好咗會釣魚釣蝦
高雄去奇美:台鐵區間車到保安站
行路過去10分鐘左右會到公園後門
重可以順便係火車站買張「永保安康」打卡

奇美去台南:
去東區/南大 - 公園後門搭紅3
小西門/成大 - 公園正門搭5
兩架車都到台南火車站
但建議「真係去火車站」就唔好搭公車
特別5行西門赤崁樓個邊假日可以好塞
車程係耐火車成倍有突
唔該巴打先但我意思係個博物館近台南嗰邊,其實我會即日返返高雄
台鐵區間車係咪都可以悠遊卡搞掂,唔洗特別買飛?
同埋嗰邊除咗博物館仲有冇咩地方好去,博物館我諗上晝都應該行得完
區間車用悠遊卡就得
個博物館外面係一個超大既公園
好天的話打下卡無問題
個公園設計難得同博物館座建築係夾既

隔左條路軌既另一邊
好似有個舊糖廠翻新既文創園區
不過未入過去就唔多講啦

保安站周邊除左奇美同個文創園就咩都無架啦
你行完直接搭返台鐵返高雄
或者去台南市區行個圈先再返高雄都得
想問想係台灣網購去旅行果時拎
係台灣開張有電話號碼收到短訊既電話卡 係咪就開到蝦皮/pchome 既ac
有兩個問題想問下

1. 一冠割烹2500同3800果個set分別大唔大
3800好似有少少貴 怕中伏

2. 如果想去睇九份夜景 係唔係應該plan 九份一日遊算
上網見人話 太夜去九份會咩都冇
係 當你去中國台灣果時 買既旅客卡已經有電碼號碼 但有限期
唔該哂
佢哋啲迴旋處真係世界級
圈入面有紅綠燈都算,
個圈中間可以分咗外圈同內圈,中間仲有舊壆分隔,然後內圈同外圈出出口又唔係用同一組燈
然後有啲圈中間又唔知點解中間有個巴士站(雖然台南冇巴士)
唔知要high咗其多嘢先可以搞到咁
台北有邊度賣手信集中d
想一次過買唔洗分開幾日咁買
台南火車站對出個個掉返轉
外圈係公車站、的士站同機慢車道
內圈係私家車
然後入內圈要食燈,出內圈都要食燈
內外圈睇唔同燈呢d基本野當然唔少得

係台灣自駕遊
有時千奇八怪既路面設計
比起馬路三寶更加難處理
所以中國台灣 好易成日有交通意外
巴打去邊
我都天日出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞