[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
近火車站我通常住博奇
早D BOOK有兩舊水一晚單人房既 咁遲book仲要新年好難搵到平
想問如果外國出世(非大陸)整唔整到入台證?
無出世國家既護照,所以用唔到外國護照入境
咁你有咩證件?香港身份證?特衰護照?
香港身份證同特區護照都有,只係其他國家出世
兩歲就嚟咗香港,所以都申請唔到出世國家嘅護照
總之唔係香港出世都要課金做簽證
唔記得講只限第一次去
第二次之後就可以做免費嗰隻
就係上網搞嗰個?我有申請但係唔知得唔得
佢好似要5 6個工作天架WO 過幾日會覆返你架喇
好,唔該晒
想問下3月中去台北,諗住有幾日住北投既溫泉旅館,有兩日打算係北投租車,再自駕去陽明山睇風景,請問呢段路自駕難唔難?
同埋諗住用格上租車,有冇人用過?
P.S. 依家係weekend driver
其實有冇人見過200台幣同2000台幣
買重保險
留意陽明山假日會有交通管制
私家車唔可以經仰德大道(最闊最直接個條路)上山
最近亦最似樣既上山路綠
應該係行榮總後面條行義路上去

唔好太依賴google map
會成日教錯你行d窄過盧吉道既小徑
買重保險咁大鑊
但我睇租車個度好似淨係包基本保險?如果唔夠邊度再買?貴唔貴架?第1次台灣想自駕遊唔太熟
我諗住平日先租車揸上陽明山,係咪唔會封路?應該條路唔會太難行?
香港導航都少睇Google map,要練睇下先得
有無台灣local tour 公司介紹
兩老話想去旅行 但我望過景點都幾遠
等佢地跟車 車上車落都好
正常平日應該無封
只要你行有公車經過既大路
基本上只要你揸慣荃錦就無問題
(Given that 你習慣 揸左呔、有機車穿插、行人行馬路呢三樣台灣特色既揸車環境)

係聖人瀑布去風櫃嘴呢兩個望落好近既地方
行起上黎反而要留意佢多彎路窄而且地面無劃線
路寬類似入鹿頸,路況就似行嶼南
要留意對頭車
諗住4月獨遊台北 5日4夜會唔會太多
而家仲有無啲咩必去地方
下星期飛台北,心情小緊張
我有張200台幣 唔捨得用 驚用左見唔番
獨遊8日7夜都係咁
不過自己有私人野做所以問題唔大
5日4夜輕鬆啦 去九份十分都冇左成日
一定見唔番
咁珍貴咩 張野好似綠色? 已經洗左

有冇巴打住過呢間 日野苑?
Ok嗎? 又或者交通方便嘅有冇其他推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞