[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
除咗北車出發行得遠少少之外,仲有邊到垃圾?
車疏
行得好撚慢
電梯蟻躝搞到塞人

屌你老母T1-高鐵桃園呢段部車行到蟻躝咁,一路轉彎位/波口位就brake到30都唔知有冇,咁短都要行19分鐘係咪傻嫁
然後高鐵桃園站得1條慢過閪嘅電梯+1條唔夠闊嘅樓梯,搞到我追唔撚到高鐵
呢條閪線台灣人都屌千億慢鐵
車疏、站站停、有時要讓直達車飛站要喺讓線停幾分鐘、行山路急灣多 搞到依家嘅速度唔可以開最快
公道講句高鐵桃園站有2條電梯 1條落地面先 1條直落高鐵站
電梯慢唔止係高鐵桃園站啦條條都慢(可能係因為香港快)
好似仲有因為近住宅 有噪音問題 所以唔可以開最快
台灣近年既捷運唔知係收地難
定係規劃班人諗錯野
好鍾意整一堆直角彎比架車慢慢碌
機捷桃園段係咁、新北環狀線為左入板橋都係咁
桃園機捷由籌劃到通車 起左20年
仲話要整桃園捷運路網

環狀線北環段今日先開工動土儀式
放心,綠線天橋段已經成哂型(雖然完美避開南崁市區),最近好似已經搞緊徵名活動
至於去到中正藝文、夜市、火車站既隧道段真係掘緊架啦

綠線通車起碼唔駛下下都靠架5059入機場
好似話31年先開地下段未得
At least 2026 去到中正藝文

火車站要2031先去到係真既

有無清食過斑泊
見話新開幾個月已經一星又地道風
有d似廚魔咁
定係正正經經食番態芮
Raw已經book唔到要侯補
上面兩間都仲未開放5月
706唔去藝文特區…
桃園d酒店、貴價餐廳同文青cafe其實係個邊

當然去火車站同武陵個邊搭706係無得輸
而且密過5059好多
台灣花蓮今日(21日)晚上6時49分,發生黎克特制5.3級地震,全台各地均有明顯震感,暫無傷亡報告。台媒報道指,是次屬「極淺層地震」,惟受地震影響,宜蘭至瑞穗等多班列車延誤,一度有市民滯留車站。當地氣象署判斷未來3天,可能會有規模4.5至5的餘震。

根據當地中央氣象署資料,事發在晚上6時49分,震央位於花蓮縣秀林鄉,震源深度達20.2公里。花蓮縣、宜蘭縣、南投縣、台中市最大震度為4級;桃園市、新竹縣、苗栗縣、彰化縣、新北市等均有2級震度;台東縣、基隆市、台北市亦錄1級震度。

另外,台媒亦引述當地氣象署指,是次地震為菲律賓海板塊與歐亞大陸板塊發生碰撞導致,兩板塊每年會以7至8厘米速度相撞,並在擠壓時累積能量,一旦能量過多便會出現破裂,釋放地震波。

而台北震度僅1級卻有明顯震感,氣象署解釋,因台北大樓林立,加上盆地效應,形成共振效果。

有冇人feel到
台北交通方便 有捷運, 除咗天成外, 重有乜選擇? 天成都貴。 謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞