[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
尋日UO回程上機之後delay 55分鐘先起飛
你會悶到提早返酒店瞓晏覺
台中無凌晨機架喎
係咪聽朝0750
係 我意思凌晨起身 要坐4點半果架巴士去機場
凌晨果班係咪可以直接機鐵/日頭巴士
學術研究 松山其實點解唔land得?
封跑道維修唔係問題,無做協調先最大問題,NOTAM 係航空公司知,乘客唔知,航班會延遲都冇公告,要爆鑊先至知原來係跑道維修,但飛機就照飛。
Planned Maintenance 無計個一條跑道容量係幾多?無削航班?真係爆鑊就你死你事,真係支共特色。

唔係架 UO112 被逼玩左去高雄,再飛台北,都唔知原來桃機跑道維修咁大件事

Anyway, 不過我哋討論下啫。想佢哋做好啲,到我哋飛時就唔好再整鑊金既。
學術研究 松山其實點解唔land得?(如果台灣機CI/BR)
睇下你住邊度,可以等緊係等頭班車先出去。
HX283 正常2045起飛 2250 land 即係delay 4個鐘
HX285 正常0005起飛 0200 land delay 4個鐘已經6點
285 飛先:

283 飛後 :

咁on9
其實係飛得,不過無相關地勤去 serve。呢個係桃機既協調問題,
以為處理到,點知搞到一鑊粥。
如果冇左台灣base果d機 轉飛台中/松山 eg長榮、華航、星宇、虎航 桃機會舒服好多
佢哋早啲識咁諗就唔駛咁大煲,
桃機,交通部被小到開花,
所以全城小爆後就識醒,
不過識唔識做就放長雙眼睇。

每日land同起飛嘅機其實差唔多
民航局同交通部正路應該要知數量
真係唔明點解台灣政府會認為一條跑道可以搞得掂起飛同降落
之前睇過d YouTube片話每班機嘅起飛同降落要等大約5分鐘 好似係因為前機嘅氣流定尾流 第二班機太近嘅話會炒

依家一條跑道應付起飛同降落
天上果d又要等地下起飛 又要等前機land好
落到地又要等gate
呢3日去台北真係好慘
桃園星期日同一不嬲都多啲客機上落
揀呢兩日去封全日都on9

又唔識學臭港/成田咁每晚續啲續啲咁分段整,咪碌柒囉
有啲taxiways俾堆排隊等起飛嘅機塞住咗
落返地嗰啲為咗避佢哋,又要喺跑道碌多陣兜過佢哋
你都反左面,理得佢咩
同佢鬥早,一開櫃位就去check in
話另一位唔去,淨係check in一個
跟住即刻入閘
佢之後check in到既咪分開玩,check in唔到既都無仇報啦
成件事有d野唔係好明
你桃園機場要維修跑道唔係一早決定既咩
應該唔係今日整,琴日先通知航空公司掛
正常台灣果邊要判斷幾時淡季會影響最少人,早至少半年通知航空公司,限制果幾日既航班數量啦
巴打 成功bk到嗎?
我無VPN 可唔可以幫一幫手
想問台北有冇炭火燒肉介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞