[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (13)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
小弟第一次去台灣所以想問下入境嘅時候除咗(護照同入台證)之外仲有冇其他嘢要準備?
坐台灣好行,淡水總站坐到野柳總站
回程好似一個鐘一班,預岩時間都幾方便
下午一次過玩埋淡水
沿途仲有海岸線睇
無啦
https://www.taiwantrip.com.tw/Frontend/Route/Select_p?RouteID=R0018
睇官網11月至4月只有週末同國定假日先有車

如果呢段時間去,除咗晌台北車站搭國光1815,仲有其他更快更直接嘅方案?
你睇下 953區間車 啱唔啱
因為你話第一次去台灣,唔知道你渣咩護照,所以詳細少少講。

應該咁講,你未去到機場 check-in 前,出門前應該要準備好護照同 “網簽” 或 “雲端簽”,唔好漏帶。如果唔係,飛機你都可能上唔到。

不過你而家要check本護照係邊個國家。

1. 如果係渣特衰,BNO 港澳出生永久居民就申請 "網簽"。

2. 唔係港澳出生居民,國內出世,83 年前未去過台灣,或者係符合第一點要逗留台灣超過 30 日就要申請雲端簽。

最後,如果唔係港澳居民,係有其他國家嘅國籍,就要睇番台灣有冇相關免簽。

港澳居民網簽或非港澳居民雲端簽 :

https://www.teco-hk.org/cp.aspx?n=23B1A3A6BA521F00&s=16D244D24667AC0D

外國人簽證 :

https://www.teco-hk.org/cp.aspx?n=23B1A3A6BA521F00&s=16D244D24667AC0D
(更正) 外國人簽證 :

http://www.tecos.org.hk/visa/
除咗beams, united arrow , js

請問仲有咩日本brand 可以行
下個月去睇媽祖繞境 行眠月線
13-15係台中睇媽祖繞境
師兄去過未,會唔會好辛苦嫁?
我google 過,你行足幾日?
提早幾日登記抽5000
無得walkin
行最後兩日ONLY 兩晚都會返酒店瞓
1. 兒童新樂園
2. 貓空+動物園
3. 淡水

如果要3揀1或2 大家覺得去邊樣好
唔洗轉車又幾方便
唔該巴打 我研究下先
新馬辣比多少少就得
CI做緊千5來回高雄有D心郁
UO我估做PROMO應該最平千2

時間上差唔多
只係CI有得寄倉UO無,但呢個都唔係好重要
請問抽5000
有冇話開幾點到幾點
因為諗住星期五晚機
落機都11:30PM
上官網睇好似係有24
上個月係klook組團跟車陽明山+野柳 每人hkd 330左右
8個客+司機 玩8回半到5點咁上下 午餐自費
依照番你選擇抵臺機場當日,用最尾嘅航班計兩個鐘內,參加抽獎及兑換,過左就無。

如果 02:00 係最尾嘅航班 ,
最遲要 04:00 前要完成抽獎及兑換。

不過你落完機,之後要好趕咁上預先安排嘅交通工具離開機場,你就要睇番會唔會去到其他機場 (以當日計) .
唔會嘅話,就要作取捨,唔抽過左時就冇。

如果班機 delay 左起飛時間導致抵臺日期唔同就要重新登記。

北投有冇日歸溫推介?

連埋淡水老街plan埋大半日係咪都得

利申:第一次去台北 有冇咩地方推介 淨係識夜市 西門町 台北101
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞