香港本地Hip Hop Rapper討論區(3)

813 回覆
13 Like 6 Dislike
如果咁都通到靈
https://www.instagram.com/reel/C32hp2lBEf_/?utm_source=ig_web_copy_link
🪨133 x Takeem🪨
「需要你….係個壞習慣?💌」

Guest Performer : @yungtakeem

Date : 7 MAR 2024 (Thurs)
Time : 23:00
Venue : @rose.club.hk

Ticket🎫 (1 drink included)
Walk in : $300
Early Bird : $250

All Guests are Required to be 18+
No Refund Please🫂

Contact 91354116 (Anthony)
For table reservations

Ticket link in @133.lab bio
是米是木屋
我試下井多少少,同時戴翻頭盔
我既詮釋唔一定係作者既意思
以下白色字會係歌詞 而綠色字會係我既詮釋
https://youtu.be/PJ02Rs66xAI?si=McpwV8Bt7XWyLX6T
天都未開始光 我要起身趕上班車
嗰陣身邊冇人識mc jin 身邊冇人鍾意玩rap
刷牙換上校服 準備路程顛簸
呢度可以得知歌詞既主人翁(下稱作者)係一個學生,而佢係要毎日摸黑翻學同埋身邊係冇人鍾意玩rap
B685轉B1 我每日都(要)兩邊撲
老師問 有冇跨境生 我冇舉手 驚比人笑
再睇下 嗰個怕醜仔 宜家 他就快起行
B685係深圳來往下沙小學同福田口岸(落馬洲)既巴士線,而B1係來往落馬洲同天水圍既巴士線。
呢度帶出左歌名河的對岸,兩岸分別指香港同深圳,而河就係指中間既深圳河。
從後可以得知跨境生係會比人嘲笑,所以作者為自己既身份認同感到羞恥而唔敢承認自己嘅身份,亦反映出係校園入面都會出現對大陸人既歧視。
而起行就呼應左上面既路程

一個鐘既車程 我開始寫歌 一篇又一篇
將我既口音 習慣 小動作 收喺 河既另一邊
一個鐘既車程亦對應左上面顛簸嘅路程
為免自己比人歧視或嘲笑,作者開始將自己既口音習慣小動作收起

踏入更mean既環境
要學識忽略身邊既反應
佢地話I ain’t local enough
好啦咁(我屌你老味) 我勸你地冷靜
作者指出新既環境(香港)係比起原本既地方(大陸)更mean,感悟要學識忽略/唔好理身邊既人既說話/行為。
雖然後面歌詞寫既係「好啦咁」但佢唱既係(我屌你老味),可以理解成佢個腦雖然有忽略身邊既反應既諗法,但佢都係忍唔住屌7呢班人

我頂起香港既hip hop嗰陣你去左邊?
19年Soundcloud出歌 你去左邊?
22年烘爐火 你去左邊?
我講既野邊句錯先?
Soundcloud係一個網上音樂分享平台
烘爐火係指veehk搞既cypher
作者係呢度反問當佢為香港hip hop付出既時候,嗰班人做緊啲咩

Where I’m at?(副歌:火山)
Where I from?
Just a少年
咪搞錯
濕左身honestly
唔需要有人理解我
呢度可以有2種理解方式,一種係人地對作者既提問,問作者知唔知自己身處係邊,亦問到作者既出身;另一種係作者對自己既身份提出左疑問,問自己身在何處,亦問自己從何處來。
無論係邊一種既理解,作者既答案係話自己只係一個少年,叫其他人唔好搞錯,但同時都表達自己其實唔需要有人理解自己

瞓醒覺到另一邊
陌生既空氣 索一索

依賴冇出現過係字典
反正都係我一個
再一次呼應上文既路程,亦表達自己已經習慣一個人唔會依賴其他人
在河的對岸 my fam how’s your day 近排過成點
在河的對岸 習慣將所有事分兩邊
在河的對岸 為生存必須再努力啲
在河的對岸 輪到我令到你地有好日子
4句都以「在河的對岸」為開頭,第一句係作者對自己係深圳家人既關心。
第二句可以有三種唔同既詮釋,一係指香港(既人)習慣將所有既事推向二元兩邊,一種發光二極管既思考模式;二係指香港(既人)會將所有事以地域分開兩邊(中港矛盾);三係指香港(既人)將所有事都分兩邊。
第三句作者指出係河既對岸,要用更多既努力先生存到,可以對應翻香港既物價指數比大陸高。
第四句係作者對自己既自信同未來既展望,同時呼應第一句對家人既關心,展望自己可以令屋企人過上更好既生活

Shout out to FattyJon 教識我押韻同flow
我係studio nerd我冇bro 嗰陣我乜嘢都冇
表達對Fatty jon既感謝,係作者一無所有既時候扶左自己一把
300(蚊) 一個鐘 錄音室 負擔唔到
儲左啲錢 去睇Bakerie live
深圳灣B10 企最後嗰排
最後既車錢買 future隻碟
第二日翻學 飯錢都冇曬
再次呼應上文作者係學生既身份
The place you hate it raise me
我接受 每一個 合理既批評
我出生喺邊 呢啲係 天命
我留下既腳印 冇可能歸零
作者表示佢會接受每一個合理既批評,但其實佢自己都冇得揀自己既出生地點,如果因為憎恨佢長大既地方(大陸)而批評佢,其實係唔合理;而佢都冇辦法將過左去既時光倒流
Iron mic 到 canton mic
You see me shine? That lil boy grown
你可以憎都可以反感
反正都習慣on my own
Iron mic係大陸既全國freestyle battle比賽
Canton mic係香港既freestyle battle比賽
隨住作者年紀既增長,佢由當年睇人打Iron mic既lil boy;到宜家自己落場打Caonton mic,同時問其他人有冇見到佢係台上發光發亮既身影。最後亦再一次重申自己已經習慣路上孤身一人
朋友話想去但又驚佢咪嘴
作文?
好撚鐘意呢首歌
係咪YQ首翡翠,不過唔係co兒,係溥儀
有句係
想燒鴉片like溥儀
In Space David Bowie
屌 好撚巴
點解fergus會返大陸玩
井多少少
睇佢ig新post 去左上海迪士尼
有人話係因為佢條女睇完繁花()好想去 佢就同左條女去
好想攞佢首城牆出黎撻佢塊面
咁….希望佢知道自己做緊啲咩
翻大陸玩姐
又唔係上咗新説唱
Queenz swagga點解10幾歲可以咁撚勁
依家聽返一啲都唔失禮
有無人買咗YQ最新件T/衛衣?
掃個蛇皮有咩睇?
咩意思
其實如果佢有keep住幫香港hip hop發展
上新說唱重好啦
因為佢rap既時候 其他人重睇緊hello kitty
上都唔係問題
到時逼住唱埋d主旋律先大鑊
有日凌晨3點幾睇咗佢同pet pet shawn 直播,佢有講去上海玩係因為女朋友睇完繁花所以去
ZAIN - 坑渠Sewage ft. Geniuz F the FUTURE & NKidd
https://youtu.be/1v5UIaHKbjM?si=2egkFKM_NvTPKx-b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞