香港本地Hip Hop Rapper討論區(3)

813 回覆
13 Like 6 Dislike
自己打既好勁
用ai都read唔到
from 大仙(dc)
complexcon 好似唱過一次
你咁講我有印象,嗰日有聽過
敢唱live真心respect
呢首會唔會太deep

而家唔係好知呢種咬字係autotune定fergus自帶嘅effect
好似啲音撚得愈嚟愈勁

都係牙shawn最字字鏗鏘
真心講嘅係 依首我自己口味都唔係好對
但理解已經愈黎愈多人做緊相同既野
fergus作為t0 佢唔可以每次都交相同既貨 就算大家覺得好都好
佢係要突破同創新 等埋mv 字幕
再睇yack既行動再去評價都未遲
依首拆哂香港rap嘅框喎
音樂性強到爆
我暫時聽唔返之前嘅作品
不停loop緊

同埋嚟緊show係陰陽主題
23號仲有首胭脂扣
應該係成set人鬼歌咁出

至於話扭音嘅野
Fergus有提過
點解出面啲音樂就算係不同語音都可以世界通傳
音樂就係音樂 打得中就有
所以credit to 大仙/Mic 同其他幕後
做左首三分幾 成首無重複嘅歌出嚟

同埋依首歌睇完一次歌詞
再聽已經聽齊哂所有細節
建議用耳機聽
有空間感啲effect 聽到好爽
上天能飛我下海斬鮫龍 個句已經捉住
型撚到
用單聲道speaker聽唔到個effect

點都好
勿踩二捧一
要撐先有更多爽歌聽
個vibe同beat同詞係堅正嘅
Fergus搞實驗性質嘅嘢都可以理解
似係一首游走rap同indie嘅作品 係幾大突破
上次神話都試咗水溫 係work嘅

只係個人口味想唔睇字幕聽清啲字直接搭到首歌
真係個人喜好 非惡意
呀海隻AION又係好正
感覺砌字進步左

Feat Shawn個首都勁欣賞Shawn個part
春夏秋冬 東西南北 都寫左出嚟
個個都好勁
心機野
MV冇野好彈 但啲字仲聽得明過byejack呢一點真係值得思考吓
我唔會比較邊首明、咬字清楚
只係簡單啲純粹好唔好聽

byejack tune得真係好難聽,越聽越un耳,唔好話我唔接受autotune,人哋noly、Friday、dvk啲歌咪又係玩autoune,又唔見人哋啲歌入唔到我耳?

呢首啲effect、mixing 玩得正、好聽

Btw我見credit唔係大仙arrange,而係mikeygoincrazy,compose都有佢,有冇人知邊個嚟?
https://youtu.be/uYHZ6JcXUBA

KickLay Freestyle Show #6 - Cheeseekit ft. DATXT
freestyle幾有
節目組一定好窮
側面反映係香港地玩音樂會乞食
首歌勁到,可以開一個po
Billy Choi同呢班友都麻撚麻
胭脂扣有歌詞未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞