[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (90)

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
後者冇搞到樂壇污煙漳氣喎
本身Chill Club年度推介頒獎典禮嘅誕生,其實由頭到尾就係想取代TVB勁歌總選嘅影響力,建立成為另一個樂壇大台,二來亦都可以令「ViuTV自己人」有更多得獎機會
Edward Chan一直以來只係幫Sony做A&R顧問,Sony真正受薪嘅A&R director係鄺梓喬
正確啲講,後者其實係被余詠珊何哲圖搞星夢自己人圍爐令到樂壇烏煙瘴氣,不過余何伉儷當權已成過去式
未有chill club前勁歌已經收收地皮 有chill club直頭收埋皮
樂壇大台
你係咪呢排見得多陳蕾古卓文以為仲係十幾年前
2000年代尾2010年代頭,J2有《music cafe》令啲新一代嘅歌手有個節目唱下歌,去到2010年代中個節目都唔知比TVB塞咗去邊
勁歌金曲出街嘅時間又越嚟越冷門,
去到2010年代後期,啲後生歌手係要上《流行經典五十年》唱經典歌比啲老人家聽

如果2010年代嘅TVB有心keep住推動新一代嘅流行音樂,就唔會搞到咁啦
當年又唔肯俾版權費同四大唱片鬧翻咗呢
都未計逼鳩啲歌手喺其他台用普通話接受訪問
唔咁做就封殺人
呢樣根本就係萬惡嘅根源
360°音樂無邊、樂勢力、J2靚聲王、Busking不停音樂
其實嗰陣時候後生一半要上J2音樂平台宣傳,有好多節目畀佢哋表現嘅機會,但係而家好似冇曬而家變咗係由愛爆一姐讀信
你講嗰堆節目好多都係西時間度播
根本冇人睇
呢樣嘢就要多謝陳志雲啦
2024仲有人禁講
所謂親生仔係903拎嘅獎仲多過係chill club
淨係mc拎新人金嗰時唔見佢哋出嚟講兩句
方皓玟竟然上埋j Music
見到佢隻《神算》TVB近排播得幾密,基本上都預咗小明一係會上J Music,一係會接受許文軒《勁歌金榜》訪問
呂爵安《油麻地莎士比亞》

曲:溫翰文 / Marcus李俊緯
詞:黃偉文
編:溫翰文@emp
監:Edward Chan / 溫翰文@emp

https://youtu.be/Zn1kl1Lmcrk?si=2CFpVID18LbW_tIU
https://youtu.be/TFGAXjCQMyw?si=flAUOsfS9gYqV-GG
Dirty Rhythm Aska張馳豪

曲: Aska, T-Ma
詞: T-Rexx, Aska
編: Edwin Ho
監: T-Ma
何韻詩《本世紀最怪》
曲:何韻詩
詞:何韻詩
編:李端嫻
監:黃耀明/李端嫻/何韻詩

https://youtu.be/VhVOFoEw_p8?si=KJVfWlVBsT71C5rA
Trible? Triple?
無人想知呀霉團
啲咬字好難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞