港鐵前線真係比狗做,公司冇當前線係人(8)

503 回覆
23 Like 1 Dislike
咁講真其中一個阻力都係啲長炒早 / 夜嘅同事
有啲係家庭需要,有啲就興趣

但如果 Slashes app 擴展到 SOF / TCap 嘅話,咁就容易轉 5 days 甚至 flexible contract 好多
有咩關係,五天工作到時咪又係調到更
問題係作唔請多d人
而係cut更 拉長個站單拖/減少疊更既時間
咁員工咪一鳩樣咁攰同仲多左workload
人都計鐘 變左無得成個星期都放假扣鐘!
咁上年3仔係4.1 我講事實
合併20年,有心搞5天工作一早搞左啦
搵站試一頭半個月就到下一批站嫁試啦!
試試下就全線咁行!
好多野都係咁試返黎!
唔係ROT邊有野做!

跳point就難!
以前HR會上講過話行跳point就無花紅!
話好多員工唔讚成咁話!

不過講真!唔再改制改合約一成不變既好難再吸引到人入黎做!出面行緊已經65歲退休、行左5天咁耐!而家仲講緊返4天半/4天啦!又有生日假/一年幾日親子假比你同個仔玩果類!

呢間公司唯一好處係射波日多!唔想返既更就射左去!
不過人都係向錢看!待遇好既會同你射咩?
仲唔改好難同出面鬥落去!
仲有飯鐘計錢呢樣野最簡單既野30年都唔做
就知呢間公司擺明唔撚做
呢間公司走幾多人同請唔到人佢都唔會CARE
因為佢有1個人都開到站
而點都會有人開,所以佢根本唔駛改善福利加人工去吸引人
你話犯例/運輸署唔比
佢咪又係話請唔到人,要求請外勞
到時咪用2-3萬請個G40囉
佢都係跟政府奶共咋麻
G40 有鬼2萬
請外勞比大陸人就有嫁啦
到時減香港g40出比大陸外勞
而家都仲有七日更返就知幾on9
最慘有人肯返
12日都見過
8樓負皮專員/公司打手 收皮啦你
你無論點負評都好,都唔會吸引到人入嚟做
公司個評價已經今時唔同往日 做譚仔人工又高過你 又唔洗 DL RD DE
咁有心比負評,不如諗下點請到人啦

早幾日去8樓交證同hr吹左幾句 佢對公司現狀都無奈 班拎緊housing既m根本唔明 正宗肥上瘦下
所以請極都請唔夠人係好正常
然後出事就問你點解冇人做
內部招聘係講人脈唔係睇學歷同經驗
支持繼續走多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞