港鐵前線真係比狗做,公司冇當前線係人(8)

503 回覆
23 Like 1 Dislike
中佬表示:199x年(米字旗年代),喺濕鳩TI(IVE前身)讀過低級電子班(唔好咩Hi Dip咁高級,只係大約等同而家DVE),臨讀完嗰陣,地鐵黎開講座,話讀完後可以入去做學徒,TI亦話可以介紹我地入去,但我冇理到。

間公司係閪我就知啦,但當時入的話,福利實好過而家,而家睇返,冇入到算好彩定唔好彩?
有冇人知港鐵grade? 果d S10 G10有冇詳細嘅職級表?
唔好彩,因為舊制多筍位 福利好 醫保全包宴
不過係咪 6 days work?係就真係
已5 days 17年,以前有幾年6 days真係非人生活
之前做過幾年resign咗,如果重新入職,人工會唔會計返之前資歷定俾新人價?
唔會,重新開始計新人價
聽人講mtr 14個月糧
加4%人工
點解會想返去?
聽錯人啦
好似依家 HR 請人仲係咁寫
Operations 依家轉緊 5 days work,應該今年內完成
G grade only
問定,俾人炒都多條後路
WoW 出5日了,做車長真好
轉到咩
個陣入地鐵,醫療係全包生cancer 都唔洗錢,退休仲有安全網,當你做到supervisor 退休應該袋3,4百萬(用人工計)
師兄有D料
聽講已經諗緊搵邊D站試行

不過都聽到某D 部門同事其實唔想五天
fact: 前幾年都係14.x 個月糧,上年加4.1%
Ops行大長鐘
都係果句啦
CuC 喺依家全世界嘅鐵路都唔係啲好必須嘅野嚟,唔只係日本啲鄉下站

台北新加坡就將 SCR 合併咗入 CuC 道
即係用 SCR 嘅 manpower 去睇埋 CuC,變咗個 CuC 好得意會有 AFA Panal 呀 CCTV screen

倫敦悉尼(政府落 spec起、俾 MTR 營運)就係無 CuC 嘅
站員如果 peak hours 唔出嚟,或者唔需要上落輪嘅話,多會喺 SCR 道坐成日,無野唔會俾啲客搵到

而香港啲 CuC 做最多未就係撳 OCPT 幫客 fix anti-passback,再唔係就答啲 Google Maps 可以代替嘅問路,咁 supposed 應該要用科技取代,反正唔駛賣飛收錢大家仲開心,IDT 可以控制到個站多啲野仲方便

同埋管方有責任講明,就算唔開 CuC 甚至 PSB,依家根本 Ops 係無人無到只係要繼續請人,即係話科技根本唔影響工作同晉升機會

但暫時睇落同 IDT 隻輪椅 app 一樣,上面想點做同下面無溝通,一推就因為大家唔知大家想點而仆晒街
無可能
14個月糧係因為12個月糧+雙糧 +

1個月花紅(好似近15年未試過低過一個月)

花紅合約無寫一定有/銀碼 佢玩野上黎派$1都得
轉到屌少公司一個月啦
轉撚到咩
得3.xx% 啦
4係apprisial高分先有
你泊到碼頭奶野都有
泊唔到就無做錯野都係無
黨鐵就係發覺整部機做到咁多票務野個maintain費仲貴過請個人
記住請一個人可以要佢做2個人既野喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞