港鐵前線真係比狗做,公司冇當前線係人(8)

503 回覆
23 Like 1 Dislike
前/現黨鐵職員一齊入黎勸世,希望大家唔好再中黨鐵伏
引用返D前幾個POST既熱門回覆
總括黨鐵前線福利:
六天工作
無薪飯鐘
30分鐘食飯時間
特早更比$80你2/3點起身返工
特夜更比$80你2點收工
唔保證有公司車 預多2小時搭車/的士/揸車
沒有試用期/年資增薪點 10年同新人可能差$1000
Copy from 狗鐵車長

脫左苦海好耐
早排聽返仲係入面做既舊同事講,佢做左六年,六年apprasial 都拎3依家人工比新豬多$1600
但係佢已經上埋八百蚊堂
MTR用行動話比你知:六年年資值$800

你太天真 呢間公司個諗法係
凍2年薪仲留係到既人都唔會走嫁啦
唔駛對佢地咁好 做個樣加2%咪算

呢3年咁少人手都開到站繼續行車
姐係其實前線唔駛咁多staff
就算佢地走 請唔到人都無所謂
橫掂每個站有一個人開到站咪得
好奇係得呢間閪公司turnover rate咁高
定出面個市都差不多?

aco都全年招聘,搵鬼做sof咩
天氣咁凍零晨最好訓的時間起身番工,有月台幕門壞咗隨時叫你企起到門隔離吹風,六日死早死夜工難以有work life balance。無積極改善員工福利,仲有風話研究bonus年尾出。論人工,工作時間同晉升前景,入黎做前線實屬不智,想見工的三思。講事實預咗又有負評
有樣野想問好耐,呢度有冇行內巴絲答到

合併(食左九鐵)十幾年,美孚同九龍塘呢兩個原本兩鐵獨立既轉車站,合併後作一個站管理,但月台number仲係各自1,2鬧雙胞,而冇將其中一邊線改做3,4。

尤其係經過九龍南線、西馬鐵合併成屯馬線,東鐵又縮紅磡又延到金鐘咁多次改動,佢都仲係keep著各自1,2雙胞,可見係有心咁做。

咁樣真係好混亂下,特別係有時見職員答問路,要專登指明邊條線既1,2號月台,有冇行內巴絲知唔改既原因?

抑或,原因就係,垃圾公司鳩做HEA做?
呢間公司後勤咪一樣做到閪咁
公司出咗份pdf啦喎
美孚、九龍塘好似尖東尖沙咀,一個站但有兩個控制室各睇一條線
除非一個控制室可以同時睇晒4條線先會改月台名,好似鑽石山咁
出左咩?
低級員工表示咩都唔知
訂 galaxy s24 pdf?
咁南昌呢?南昌一直都係1-4號月台,合併前都係一個控制室睇晒自己同隔離公司兩條線?
南昌得一個控制室,合併前好似係分兩邊坐,各自睇番自己公司條線
Appraisal
CGI?
CEO出
今年5月既評核照做!
跟住12月就做6-12月過渡期評核!
出年就12月做1-12月評核!
KOT同HUH啊TAW都係得一個scr應該無關係
是鳩但啦⋯⋯要5仔既點都係5仔…
食屎既就點都要含淚忍受…一係就走
公司網軍咁夜都開工?咁夜都有負皮
可能番dl番到思覺失調
最可惜係付出咗青春 但發現回報咁少可憐嘅阿叔阿姐
呢班就真係走唔到,焗住做到退休,但起碼有份靚醫療安慰下新制班阿叔阿姐先最慘
有咩關係?
KTE 通車果時夠改過月台名啦
但油麻地未又係果個 SCR
HUH TAW一早已經用緊1-4台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞