懲教所羈留者受襲,據了解,造成肛裂,直腸穿孔的傷勢,造成永久傷害,現已安裝人工造口.

817 回覆
467 Like 40 Dislike
話時話 反修例期間爆出黎醫院打病人嗰單判咗未

派返膠俾自己 對年齡之後就知唔係同一個人
因為欺善怕惡

成年犯可以兇狠好多,咪唔敢咁癲

細路仔惡極有限
就呢個case我覺得拉你先都未到打犯條友 你直接鬧超哥大罪好多
我就唔撚信會罪成
你地班人太天真
呢單影到正都係32個月,最輕的只坐17個月

酒醉六旬老翁去年被捕後,在北區醫院內遭看管的警員連番襲擊,3名涉案警員就公職人員行為失當罪被判囚17至32個月。法官陳仲衡今(18日)在判刑時指,三人職責是要維護法紀,打擊罪案及保護市民,但卻在病房公然違反職責,折磨事主一段長時間,陳官直指其中一警曾用警棍襲擊事主,包括其下體,手法令人震驚,當值時行私刑的警員必須要受到嚴厲阻嚇,即使事主行為亦有不當之處,也非襲擊他的藉口。陳官又考慮到其中一警事後被「起底」,家人受波及,為他減刑1個月,強調香港不容私刑。

三名被告依次為:軍裝警員歐國偉(25歲)、前軍裝警鄧文謙(24歲)和前探員林易昇(30歲),3人分別被判入獄32月、31月及17月。其中歐、鄧二人承認公職人員行為失當罪,林則否認控罪受審,但遭法官裁定他目擊另外兩被告襲擊事主而不制止,未有履行其警務職責,不顧事主離開病房,屬可招致罪責的失當行為,裁定他罪成。
2人為懲教助理(33及54歲),其中54歲懲教助理獲准保釋,據知暫未有證據顯示他有份施襲。

原文網址: 壁屋男囚犯遇襲肛門受傷 2懲教員及4囚犯涉傷人被捕 下午提堂 | 香港01 https://www.hk01.com/article/982727
唔怪之得楊左出去
呢d情況 真係無計
判左 #506
17至32個月,勁輕手
年齡都唔撚岩
過晒火啦
點解釋都解釋唔到
正PK
五毛唔係好開心嘅咩
坐緊個幾件多幾年對佢無分別,個散仔認罪的話坐兩年唔出奇
唔明點搞到人傷殘 車死人果d 可以判咁輕
是但係連登出個po 就國安幾年
我office有條賤婦,成日有意無意提住自己老公做懲教,仲一臉自豪覺得自己嫁得好
蕭芳芳都唔出聲啦
香港邊撚度有公義嘅啫?
冇辦法解釋,交人啦
說好香港故事啦喂
三十年?
當受害者有80歲命 賠返66年就差唔多
玩到咁 唔好話我聽是撚但坐幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞