[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(6)

357 回覆
5 Like 0 Dislike
好多都係係自己做開嘅行業轉鋪
有部分轉左去做 product owner
少部分做唔黎被人係呢行淘汰左
一定要做有domain knowledge 既工
如果唔係求其係大陸搵個都replace 到你
有時有 domain knowledge 都無用
我 second 落去果間鋪整緊套 Actuarial RPA 系統
整好之後
到時連 actuarial都可以外判番大陸
其實最好做就係BA
Power owner 要揹好多鑊
其實而家係咪好多都唔洗BA? 直接User同IT deal都ok?
對公司而言又可以慳成本
除非條 team好 mature ,同時只有一個 product 要跟,再加上所有嘢好 silo 唔需要同其他系統 interface 或改嘢唔會 impact 到其他系統

如果 BA 角色只係覆述 PO 講乜就可以慳返,我 expect BA 可以做到基本既 impact analysis 係兩邊中間 “晾”一浸
三年經應該點樣部署?呢幾年都係stay係同一個industry
想學多啲野但怕有中年危機
唔好意思under marketing即係咩
Under marketing department
5年經BA, 船公司, 唔知前程點算
Forwarder 定 shipowner?
shipowner, 諗緊跳唔跳去第二行/ 跳邊行好
(做過逼科, 有諗過入番去)
前特首個間唔好做?
但Big4 唔係太好做
有冇諗過去 second tier

RPA好layman野離,唔好自我膨漲
有時唔係睇果樣野的技術覆雜性
而係睇公司發展的趨向

佢整得依單野
就有想將工序再搬番出大陸的意圖

當年係AXA 做ITS service revamp 果班
有冇諗過AXA 會炒尻曬成個ITS然後再搬去菲律賓同馬拉
Actuarial backbone離,唔怕貴只怕唔夠top,
呢d唔錯得的野唔會搬架啦

佢叫人搞RPA係等ACT班友做少d,
同埋將個task的ownership shift 比IT

03後香港outsource得嗰d都outsource哂架啦,
下一個會轉移的產業頂多係HR、Finance、Data Analyst呢d 唔死得人的functions

ITS的話大嗰d FI神早搬哂番大陸。
而家反而係嫌大陸貴,要搬d人去馬拉菲律賓
AIA搬緊TSS過馬拉
知唔知依家fg市價大約幾多
萬尾至兩萬頭
咁一年經驗呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞