[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(6)

357 回覆
5 Like 0 Dislike
我地呢度自己養成條QA team添,QA manager + tester 大概20人,但大部分都喺東南亞office

QA最好識automated testing,但係對coding有一定要求,識code嘅話建議做返developer
不如講下你家陣JD係咩?
而家多唔多公司行scrum?
係咪跟足daily standup?
Finance 果D大部份行 scrum / mixed
係D中資行仲行 waterfall😂
Digital Product 同BA係咪差唔多?
好多programmer 做埋PM 嗰份
不意外
睇黎點都要識automation 先得 冇理由做成世manual testing
Btw 想問下QA同Tester有咩分別?
Digital product 係一個 product
BA 係一個 position
依家最慘係 BA 外判番上大陸😂
BA點外判 要見local客同on site
多數見programmer先外判
User department 都可以唔係香港
點解BA 唔可以外判返大陸?
依家兩間紅色龍頭保險公司果D MIS 同後勤BA 又味係廣州 Accenture

FWD Finance BA 直頭係上海 Deloitte
我諗automation都唔係must,但有就更好,因為一啲SI去幫客build個app都係試一試就算,點會幫你寫automation .

喺香港應該冇乜分別,好多都係當QC咁做,但我覺得QA係before development 就可以提出到一啲要留意嘅位/可能會發生嘅test case
[url]manulife都開始嘗試用成都BA取代香港[/url]
兩間紅色都係 A字頭?
A &P
開會都係全英,只要d嘢寫得清清楚楚都ok 既
如果你咁講咁未來FI In house既BA會唔會好唔穩定? 大部分交唒比vendor/ Accenture呢類既公司?
咁又唔會全部轉晒
點都會留班人服侍 local user
不過仲係唔係有咁多 perm 位就…
axa pm/ ba如何?黃竹坑,secondment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞