[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(6)

552 回覆
5 Like 1 Dislike
但呢排boc 個埋ba位係咪6month contract? 定perm
因為前排有agent send 左一堆boc都係6month
差不多
想問下Accenture grad program 個ba role出路好唔好 會唔會做啲好technical嘅嘢 (e.g system design, architect個邊) Client-facing同做SDLC嘢嘅ratio係幾多

利申下年畢業 掙扎緊撈dev定ba好 求指點迷津
中銀都叫出得起錢?
如果真嘅話
佢都唔需要成日出 post 請馬餾
你真係靠害
無讀過 account 同 finance 叫人做 fund admin 同 settlement 依D死位

不如走去問下 pinky chan 依排Axa /DBS 有咩 junior BA 位好過
入中銀係走投無路同垃圾先會諗
Accenture BA 其實就係賣豬仔落HSBC/CX做吹水佬
咁你不如問下嗰位同學仔做乜想入 banking 同 finance 但大學又唔讀相關科目好過啦
有心讀 minor 都得o架喎 想賺錢又唔使努力呀

做一、兩年 fund admin / settlement 再轉行有幾咁稀奇
無讀過就係要搵機會落手做再學習行業知識o架啦
人生漫漫長,咁容易就俾第一份工綁死一世
呢啲思想先係靠害呀

最後,你睇清楚我最後嗰句講乜啦
有行業知識後唔使限制自己投身中銀呀
搵交嗌
佢番過 big4 HKMA intern
根本搵分 big4 /Accenture advisory
又或者 banking credit/ risk analyst assistant 依D位唔難
根本唔想去做銀行最低層的 fund 同 settlement 浪費時間
同樣道理,做到 credit analyst 唔做去做BA 又係on99
巴打們唔好傷和氣
多謝大家嘅意見同睇法,的確係小弟未諗清楚自己條路現階段都唔係好急搵工,我會諗清楚,感謝大家
你唔使咁介意
搵工加油
但吹水佬係咪指多數時間都係同user溝通 唔使點理tech個邊啲野
https://hk.jobsdb.com/job/74755281?tracking=SHR-IOS-SharedJob-asia-1
自己參詳下
當年中同 HKU 6901 Chem grad 都入到 citi 做 secondment credit analyst
我唔知你係唔係真係做過 fund admin 同 settlement
但我當年係大貓做 fund ops intern 果陣
日日都係整 document 對數同整 valuation report
根本唔係 on9都識做的無聊野
係最多用 SQL 入database 拎個 factor 出嚟計
有幾複雜同有挑戰性
Tech 野有SA 頂
至多都係要你識下python,SAS 果D方便係果個客度做 minor fix

不過佢地BA D工時同 big4 拍得住
好處味可以做 ibank
唔好意思 想問下Pinky Chan contact係邊到搵
Linkedin淨係搵到啲in-house既HR
哦,原來你係過來人
咁唔知你當年搵工嗰陣
係咪覺得大貓呢段 internship 經驗毫無加分作用
繼而無寫到落 CV 呢?
無寫的話我尊敬你

盤谷份工要求 finance / acct grad + 3 yoe
話接受 fg 都應該只限相關科系畢業
都係嗰個問題啦
你覺得非相關科系畢業
internship exp 又無的話
個勝算會有幾大呢?

依家個市唔好
credit / risk 個 job market 唔會好得過 IT
我諗大家俾意見後生仔時都要審時度世一下
唔係下下用過去o既情況套落現況度

唔想再拗喇,只祝願各位 fg 搵到好工
我以前夠做過 big4 audit
唔通又要落
基本上我 master 之前的 working experience 全部無寫
又係搵到工
因為我 apply 第一份 BA 係junior grade
寫咁多big 4 同 internship 係多尻魚

我覺得 fresh grad 搵工唔好妄自菲薄
見到 BBA/ Finance preferred 又或者2 yeast relevant experience preferred都係應該照 apply
起碼多個機會先
就算佢唔 in 你
都係曬你兩分鐘 apply 的時間

我第一份BA 工JD 夠話要有LOMA 先考慮
但我依家仲係無 LOMA

如果下下講勝算先做
我諗我依家可能人工唔會同我係 big4 M grade 出黎果班差唔多人工
巴打,最近考慮緊上online course 定master
可唔可以透露下讀邊間U
邊間唔講 la
只係想講我果科已經執左

要學野就揀個CU data science 黎讀

要平就讀BU Master of Science (MSc) in Finance (FinTech and Financial Analytics
今年有政府資助
成個 course 41000
https://ar.hkbu.edu.hk/tpg-studies/prospective-student/targeted-taught-postgraduate-programmes-fellowships-scheme-2024-25
Cap 120k subsidy 仲有180k要自費 學店
咁Kaplan 果個 university of Liverpool online master in CS 抵讀過佢
成個 course 13萬
唔係$298000?
我見ust 同 cu 都有,不過貴D
0 science background
應該報 business / IT stream ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞