[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(6)

490 回覆
5 Like 0 Dislike
依家最背俾錢果間係古天樂代言果間
之後到Mirror 代言果間
414 同吳君如代言個間唔炒人已經偷笑
最乞衣就係AXA
Sally wan 入去做CEO 果下
訂咗好多 rule
令到佢哋變咗全行最低價
Part time讀緊degree
想入行
仲有冇其他技能需要?
好似Python
同埋,FI即係咩
請問big 4多唔多OT
人工大約咩位
有CPA牌想轉BA
希望少D OT
好撚多OT
但少過audit
我見我以前D同學通常SA2 轉
dls 難怪agent同我講千奇唔同佢地傾人工既事
有咩留返比agent同佢地傾
人地唔開比你姐

AXA穩穩陣陣不過不失咁啦
我表哥以前條女叫gelsey tsang之前做AXA HR
就係佢同我講AXA practices 俾我聽
AXA 係跟 grade table 出價
唔係跟市價去訂 budget
唔信你可以 LinkedIn 搵下佢😂
一定亂up啦,政府/big4咩grade table
呢行係按你上份工價開,無咩市價唔市價。

一般HR practice係會限increment的 percentage,
再加佢部門budget的tolerance離考慮。
如果個個跟上份工加30%就轉到工
咁果個budget range 係咩黎
味按市場價去訂
同埋你一定無做過大FI公司
以我以前做 BOC, HSBC 同Prudential 為例
HR 有份薪級表每年會 review 1次
上面會有曬你果個 grade 同埋人工的 range
例如 senior officer 1 2 3
Assistant Manager 123 咁
然後你的人工就係係果個 range 度訂價
staff grade 有個 salary range 大部份大工司都有

應該度度都係咁上下,無乜新意
所以上面果位人兄話無
真係笑撚左😂
其實一般行業都冇所謂的市場價
銀行班MT,唔同行都唔同價,
律師咁的,fresh grad local行真係2-3萬,一級外資係5萬幾,十年後真係可以一個月頂local lawyer一年

個市場價個range係好闊,闊到係完全無參考價值。
年資4-5年嗰d 可以3萬幾到6萬幾都有,
好多女ibank做 non-front office (包括BA),
第2-3年已經4-5萬一個月。

有d人做7-8年就BA manager,
但有d做十年仲係叫senior BA,
但人工高過個BA manager

關鍵係真係睇個opening佢budget limit,
加10-20% meet到的,一般都會照比。
加30% 就太狼啦,除非有好強烈的理由。
你title未必跟payscale range,
好多做得一兩年野一野就直入AM range但又叫senior甚至普通officer咁

Title/range唔係睇年資,係跟上一份工,
D HR係收完order話請你,再按你年資按個title比你,
再攞批左比你的人工,睇下點樣fit番入公司個payscale

所以上面d師兄先叫各位轉多d工,
香港FI係好肯課重金去搶佢地要的人
Title 點俾係睇公司入面點訂
又係用年資同佢入面個 grading 訂

例如 BOC 三年 experience就 Business Technology Manager

HSB 就係 Assistant Manager Grade

HSBC 就 senior officer grade

Axa 就係 Business Analyst Grade

勤轉工博人工 junior grade 仲可以
到 senior grade 就知升唔多無乜用
出離做野係咁現實,當有三個opening,
有三個同年資的candidate,
一個JPM,一個AIA,一個ft life。

唔通請完之後三個同人工咩
要請個JPM的人就要跟番JPM的payscale

個pay table實際作用
只係離automate payroll calculation
咁你梗係入行無耐無做個 budgeting proposal 果D
果個 pay table 對你點計 Man Cost 搵 budget 點係唔同 project 落人好有用
是但啦,一聽就知project 無水、個馬房無牙力姐
細公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞