[重開]召集所有做緊 Business Analyst 既朋友(6)

357 回覆
5 Like 0 Dislike

你估早幾年經濟好
仲要睇你做咩銀行
Fg 17-24k
1exp 20-32k
2exp 25-40k
3exp or up 海鮮價 50,70k都聽過
支銀成堆 legacy system
End of support 既話又買唔到外國而要靠大陸開發
出面唔係中資就唔會有人用

即係我之前做過ebao insurance core system
出面除咗幾間細舖用就無人用
大鋪當你無做過
中銀好高人工咩?
Chanel 好低人工咩?
你頂到2年咪入 不過見佢rebranding冇左BA stream 鳥
真係好睇條team 本身個product 有冇IT 跟/係咪new product, 好多時New Product 無論internal/ external system 都係BA做埋PO
我間舖多2年經contract 轉perm role, opening 好少 所以都爭得緊要。一係contract extend, 一係轉team 或者落去local office 先至有offer. 不過 so far package 都重係正常嘅價錢貼市
係咪FI呢行?外資?
其實呢行好難唔keep住跳架啦,尤其做FI
除非你上AD以上負責social同own products的咁就話有perm stay價值(對間公司離講)
FI 美資行
依家叫做轉左工去Perm 1.5年經 人工算係咁 都係打算留低2年再睇下路數,始終都係想要錢加title 既,磨到上senior 再走喇
轉行做BA,容唔容易請? 謝謝
都係睇你bg 同埋好唔好彩嘅 好彩既比你1.5年經叫到30k 尾 唔好彩嘅 你in 1百幾份都冇理你
AXA仲繼續請BA 保險咁好境咩?
我見好多job post都係話insurance請人 反而banking少左好多
伏工 turnover 高先咁多post
唔係你以為真係好景開咁多新project
謝謝。搵下先,BA呢行OT多唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞