Tim Cook宣布:全新Apple 智能眼鏡「Vision Pro」將於2月2日美國上市!

196 回覆
20 Like 16 Dislike
3499美金
Pixel嗰啲自家CPU真係垃圾到一個點
我淨係知道蘋果出,其他公司都會出,科技既野都係鬥出黎
咁係network影響bitrate,甚至佢見chok會自動降res
4pro同5 100%係出,理想network情況下

講番Vision Pro
如果source係Apple device會用AirPlay2,都係1080未4K,不過佢個codec同埋wireless hardware應該勁過SONY嗰個approach
但source係PS5的話,就會俾PS5粒video encoder限制,用Remote Play隻app只係起碼唔需要理HDMI之類問題
如果Vision Pro作為平台多人用,之後dev一定有理由去寫多d remote app,尤其有capture card / box嗰堆廠
輸咪輸我係用家,我好樂意見到百家爭鳴,到時我又平又有啲高科技啲既野用,有咩唔好?

你諗下以前啲人電話都唔知咩黎,限制左佢地幾多野?點解人類可以研發出更多新技術新科技我仲要批評
有Matter 仲分咩 homekit , Amazon
睇電影唔好咩?
睇AV唔正咩?
總之PS5 remote play出嚟,你network順晒佢都畫面就一定係1080
但咁唔代表有某d動作畫面會唔爛
佢原則上同VNC個原理無分別,要即時壓縮條片stream出去,latency先決情況下會放棄畫質甚至起格
如果你用GeForce Now嗰類去比,嗰種係響server用勁機transcode個stream的

暫時Vision Pro AirPlay相關能力未清楚,佢有寫過吓響spec / dev page不過唔詳細
你可以當佢好似Mac機衣家已經支援嗰個AirPlay Receiver功能去估
AirPlay Receiver好似做唔到同時播多過一個wireless input,我估係UI / UX問題多過硬件限制
Vision Pro係用M2姐係MacBook Air / iPad Pro嗰粒U,而行嘅OS係iPadOS改版,係唔會似Watch咁強制連iPhone佢應該係可以獨立運作
完全同意。

以前買過部平vr黎玩已經覺得好正,睇到呢個post就去google下quest 3, 如果唔係怕老婆嘈我諗我會去買返部黎玩。依家apple又出,佢地愈做愈好先引到更多人玩,愈多人玩先會出更多正野。

老老豆豆,手機到左瓶頸喇,好難再有突破,如果呢d裝置做到眼鏡咁,取代埋玩話就可以玩多好多新野。
好多ifan boy淨係講個信字,乜野資料都唔睇
部機本體約450g 仲要外置電再加200g
但只係可以用2個鐘呀
quest 3 500g成部有冇見過人出街戴?
3000幾蚊可以做到mr但根本唔會有人出街用
點解?因為重呀,你試下放500g響個頭度2個鐘?
仲未講部野咁大舊,帶出街係幾麻煩,點會係外出用???

打機根本係發夢,我當佢真係一出就熱賣10萬部好無? 我當佢有3萬人係想打機,出隻game好玩極都係賣1萬份,最多就賺幾百萬。3A大作知唔知要投資幾多錢呀?過億呀。你仲覺得有冇可能有大作出現?
咩商用又係同遊戲問題一樣,受眾咁少,邊個願意投資開發大型軟件??
game嗰度,我幾肯定Apple起碼同Capcom傾好會出RE8同RE4r VR版
如果唔係無理由呢兩隻game衣家搞咁多野出俾iOS同Mac
佢一開始要掉錢俾廠,開咗個頭demo俾大家睇吓行成點先
同埋佢好似out of the box已經支援行iPadOS所有games,只不過當然仲只係2D一塊畫面唔係stereo 3D

至於硬件重量/電量/舒適度
我都覺得衣家個form真係未至於成熟到可以做version 1.0產品
但佢都照出先,俾機會用家feedback同devs同埋Apple自己engineer去睇吓可以點改
佢個approach同其他廠個分別係,佢放優先決定放咩tech入去而唔係一心想要day1已經optimize好晒件野,同埋佢放去AR個比重多過VR
加個Bridge咪得
剩係port都要過億?
最近幾年macOS dev space加咗唔少野去令porting無咁難,成本應該可以減
game porting toolkit同埋有個DirectX translation layer等等
RE4 / RE8 / No Man's Sky / BG3呢堆3A響Mac都行得好順吓
Vision Pro放粒M2但佢有active cooling,原則上可以match到M2 Mac mini個GPU performance
不過VR game要gen兩個畫面,又要target 90Hz (Vision Pro個native refresh),暫時都仲係窄窄地
可以玩元宇宙,以後打機唔駛switch或ps5
巴打 唔好覺得支持apple出呢部機就係ifan boy先得,其實普通用家覺得有新科技野用都係開心事姐,唔敢講佢一定成功,但有新技術新科技競賽我覺得對大家都有好處期待
唔夠,因為眼罩本來就係咁用法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞