[FEARNOT] LE SSERAFIM討論區(55) 金唱片搖滾之夜狂歡到早上|CB在即請綁好安全帶!

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Twice唔係曾經好紅架咩
岀左道咁多年好難咁樣比
佢哋近年好似主攻日本
係日本好紅
I miss you FEARNOT 🥺 💓
忙採自拍真係好鬼叻
睇下佢行唔行多主打 依排大家都興
好似多啲機會跑出
反正之前Eve都已經整到同主打冇咩分別
其實兩者無衝突喎,近呢兩年唸經歌係主流,講求洗腦,易唱,加上興起TikTok challenge 之後,新歌無論歌詞時長舞蹈,講真打歌舞台可以有幾多次,所以有資源嘅團cb 次數多同頻密啲

其實以前啲kpop都無不斷重覆chorus 同歌名,潮流不斷會轉

Newjeans啲歌就係食正兩種,輕快melody 加洗腦歌詞,冷知識:新牛唔跳challenge

個人認為Perfect night會突然紅原因有呢幾種:
夏娃challenge 後勁,啱啱開完tour, collaboration, 其他女團成績無咁理想,然後英文單曲比較下就出現咗好大反差,尤其對新粉/路人
其實Perfect Night首歌嘅structure同NJ啲歌有啲似
就係都冇bridge
通常kpop歌唱兩次副歌之後會突然一段放慢
然後會上高潮aka主唱背後鳩叫 再第三次副歌就完
NJ啲歌就係不存在bridge 冇放慢過
想知係咪主流變咗咁 因為可以無限loop
其實呢隻structure係歐美都興好多年,係呢排kpop先多玩
Get Up隻隻歌都勁短
https://www.instagram.com/reel/C18gCOTvL1C/

癡筋

允葉同車葉 呢兩個組合都係鳩鳩地

但我覺得允葉再鳩啲

笑足成個字 好辛苦
啊美國女人本身鳩得嚟無厘頭
啊 係!

允真係無厘頭嘅鳩 車汪係真係鳩個隻鳩

允真自帶喜劇效果
允葉係一動一靜
佢兩個真係好襯
NJ啲舞好似唔係好一致咁
各有各跳嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞